Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Krāsvielas | 3 | |
Krāsvielu iedalījums | 4 | |
Elektromagnētiskā starojuma mijiedarbība ar vielu | 6 | |
Krāsvielu raksturīgākās grupas | 9 | |
Pārtikas krāsvielas | 9 | |
Augos sastopamās pārtikas krāsvielas | 10 | |
Sintētiskās pārtikas produktu krāsvielas | 12 | |
Sintētiskās pārtikas krāsvielu savienojumi | 14 | |
Kaitīgie ``E`` | 15 | |
Cukurkrāsu klasifikācija | 16 | |
Sintētiskās krāsvielas | 18 | |
Krāsvielu klasifikācija pēc pielietošanas paņēmieniem | 19 | |
Pārtikas krāsvielas | 29 | |
Krāsvielu izmaiņas apstrādājot pārtiku | 32 | |
Izmantotā literatūra | 34 |
Krāsviela - viela, pigments, kas, ietilpstot (kā) sastāvā, nosaka (tā) krāsu; viela, kas kopā ar saistvielu veido krāsu. Dabiskās krāsvielas - (ko iegūst no augu vai dzīvnieku valsts izejvielām).Visatšķirīgākā īpašība ir krāsu krāsainībā. Vielas ir dažādās krāsās – sarkanas, dzeltenas, zaļas un zilas, sudrabainas, gan bezkrāsainas – baltas, gan arī praktiski melnas, gan spilgtas, gan tumšas. Zinām arī to, ka apkārtējās vides krāsas dažādās dzīvās būtnes uztver dažādi. Tādēļ krāsainības problēma jāaplūko no dažādiem viedokļiem.
Pirmkārt, no fizioloģiskā viedokļa krāsas sajūta ir redzamās gaismas iedarbības rezultāts uz redzes orgāniem, uz acs tīkleni, kura satur gaismas jutīgas vielas. Tās mijiedarbojas ar gaismu un rada redzes nerva kairinājumu. Taču redzes nerva kairinājumu rada arī spēcīgi triecieni, ja tos saņem redzes orgāni, un dažu alkaloīdu (halucinogēnu) iedarbība.
Otrkārt, no filozofiskā viedokļa vielu krāsa ir objektīvās pasaules subjektīvs atspoguļojums. Pastāv dažādas krāsu uztveres. Ir cilvēki, kuri slikti atšķir krāsas – daltoniķi, bet daudzi dzīvnieki – suņi, kaķi- vispār visu pasauli uztver pelēku.
Treškārt, no fizikas viedokļa vielu krāsa saistīta ar redzamās gaismas absorbciju vielā, ar elektromagnētiskā starojuma un vielas elektronu sistēmas mijiedarbību.
Krāsvielas jau pirms mūsu ēras izmantoja dažādu augu ekstraktos.
Pavisam izšķir trīs krāsvielu grupas:…
Darbs ir izstrādāts visām prasībām un novērtēts ar 10. Darbā ir par krāsvielām, krāsvielu iedalījumu, Elektromagnētiskā starojuma mijiedarbība ar vielu, Pārtikas krāsvielas, Augos sastopamās pārtikas krāsvielas, Sintētiskās pārtikas produktu krāsvielas, Sintētiskās pārtikas krāsvielu savienojumi, Kaitīgie ``E``, Cukurkrāsu klasifikācija, Sintētiskās krāsvielas un izmatotā literatūra.
