-
Pārtikas piedevas uzturā
Prakses atskaite11 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Secinājumi
1. Lietojot uzturā daudz augļu var uzlabot savu veselību, jo augļi izvada kaitīgās vielas no organisma.
2. Uzturā labāk lietot dabīgās garšvielas nekā mākslīgās, jo mākslīgās satur daudz dažādu piedevu.
3. Mūsdienās cilvēki dzeršanai biežāk lieto dzērienus, kas ir kaitīgi veselībai, īpaši pērk tos bērni, piemēram, Coca – Cola.
4. Pārāk maz uzmanības pievērš pārtikas sastāvam.
5. Iepērkoties priekšroku dod pārtikas produktiem ar ilgāku uzglabāšanas termiņu, kas tātad satur dažādus konservantus.
6. Bērni dod priekšroku krāsainiem pārtikas produktiem – dzērieniem, konfektēm, chupa – chup u.c.
7. Pārtikas produkti, kas satur dažādas pārtikas piedevas, izraisa saslimšanas ar alerģijām, kas ar katru gadu pieaug.
8. Nezinot pārtikas produkta sastāvu, cilvēki, kas cieš no alerģijām īpaši apdraud savu veselību.
9. Daudzi patērētāji izvēlas dabīgās garšvielas, jo tās ir lētākas un piešķir ēdienam savādāku garšu nekā mākslīgās garšvielas.
…
Pārtikas piedevu ietekme uz cilvēka organismu. Pārtikas piedevas (konservanti, krāsvielas, stabilizatori, garšas uzlabotāji, emulgatori) ir kaitīgi, jo paildzina produkta derīguma termiņu, bet saīsina cilvēka mūžu. Mūsdienās ievērojami mainījies pārtikas produktu sastāvs un kvalitāte. Mūsdienu ēdienkartē tiek ļoti maz lietoti dabiski un svaigi produkti, ievērojami palielinās treknas, saldas, ar konservantiem bagātas pārtikas daudzums. Daudzi ievērojami speciālisti uzskata, ka nepilnvērtīga un nekvalitatīva pārtika ir visu slimību cēlonis. Vitamīnu, mikroelementu un citu dzīvībai svarīgu vielu nepietiekamība rada izmaiņas cilvēka organismā, dara to uzņēmīgu pret slimībām. Pārtikas piedevas ar nekvalitatīvu pārtiku cilvēka organismā, apgrūtina imūnās sistēmas darbību. Tādā veidā samazinot alerģisko barjeru. Pārtika izraisa alerģiju apmēram 8% bērniem un 3% pieaugušo, un šie skaitļi nepārtraukti pieaug. Sabiedrība uztraucas par to ka gaļā ir hormoni un tamlīdzīgas vielas, kas galvenokārt stimulē mājdzīvnieku augšanu.
