-
Latvijas taukvielu lietošanas raksturojums 2006.gadā
Referāts13 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
Tauku raksturojums un nozīme uzturā | 5 | |
Taukvielu lietošanas paradumi saistībā ar personas dzimumu un dzīvesvietu | 5 | |
Taukvielu izvēle saistībā ar ienākumiem uz vienu ģimenes locekli | 6 | |
Taukvielu patēriņš uzturā un izglītības līmenis | 6 | |
Pētījuma rezultāti | 7 | |
Respondentu raksturojums | 7 | |
Taukvielu lietošanas raksturojums Latvijas iedzīvotāju vidū | 7 | |
Taukvielu lietošanas uzturā ietekmējošie faktori | 8 | |
Taukvielu lietošana saistībā ar dzimumu | 8 | |
Rezultāti taukvielu lietošanai saistībā ar dzīvesvietu | 9 | |
Sociālekonomiskie faktori, kuri ietekmē taukvielu lietošanu | 11 | |
Taukvielu lietošanai saistībā ar ienākumiem | 11 | |
Taukvielu lietošanai saistībā ar izglītības līmeni | 12 | |
SECINĀJUMI | 13 | |
Izmantotā literatūra | 14 | |
PIELIKUMI | 15 |
Tauku raksturojums un nozīme uzturā
Tauki cilvēka organismā lielākoties kalpo kā enerģijas avots. Tomēr tie pilda arī daudzas citas funkcijas organismā, piemēram, nepiesātinātās taukskābes ietilpst citoplazmas un šūnapvalku sastāvā, kā arī piedalās bioloģiski aktīvo vielu veidošanas procesos. Cilvēka organismā tauki veido arī enerģijas rezerves taukaudos, kas pilda aizsargfunkcijas, jo pasargā organismu no atdzišanas, kā arī amortizē iekšējos orgānus.
Tauki nodrošina organismu ar enerģiju un svarīgām taukskābēm, no kurām dažas palīdz uzsūkt taukos šķīstošos vitamīnus – kalciferolu (vitamīns D), tokoferolu (vitamīns E), filohinonu (vitamīns K) un retinolu (vitamīns A). Tajā pašā laikā liels piesātināto taukskābju patēriņš ir saistīts ar palielinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu, un onkoloģiskajām slimībām.
Tauki ir organiski savienojumi – glicerīna un taukskābju esteri. Dabiskajos taukos sastopamas apmēram 50 dažādas taukskābes. Tauki tiek klasificēti pēc taukskābju piesātinājuma pakāpes – attiecīgi piesātinātajās un nepiesātinātajās taukskābēs.
Pēc uztura speciālistu domām, cik iespējams, jāierobežo piesātināto taukskābju, piemēram, miristīnskābes, stearīnskābes, palmitīnskābes un holesterīna pastiprināta uzņemšana ar uzturu, jo tas izraisa zema blīvuma lipoproteīdu līmeņa pieaugumu plazmā.…
Darbā gan apraktīta pieejamā literatūra par tauku lietošanas paradumiem, gan, izmantojot Finbalt datubāzi, analizēti Latvijas iedzīvotāju taukvielu lietošanas paradumi pēc 2006. gadā veiktās aptaujas rezultātiem. Īpaša uzmanība pievērsta taukvielu lietošanas paradumu atšķirībām starp dzimumiem, dažādām vecuma grupām, kā arī starp iedzīvotājiem ar dažadiem ienākumu un izglītības līmeņiem. analizēta arī iedzīvotāju paradumu maiņa, samazinot taukvielu lietošanu uzturā. 7 secinājumi. 4 pielikumi ar tabulām.
