-
Lietišķais pētījums. Veselīgs uzturs studentu vidū
Referāts20 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Statistika
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Uztura terminu skaidrojums | 4 |
2. | Kas ir veselīgs uzturs? | 5 |
2.1. | Veselīga uztura sastāvs | 7 |
3. | Uztura piramīda | 8 |
4. | Patēriņi pārtikas iegādei | 13 |
Secinājumi | 17 | |
Pielikumi | 18 | |
Bibliogrāfija | 20 |
Secinājumi.
Pētījuma sākumā tika izvirzīta hipotēze, ka studentiem nav pietiekami daudz laika, lai ievērotu veselīgu dzīvesveidu un pārtiktu no veselīgas pārtikas. Taču pētījuma laika tika secināts, ka galvenais iemesls ir veselīga uztura cenas. Priekš studentiem tās ir pārak dārgas. Izvirzītā hipotēze daļēji apstiprinājās, jo kā otru svarīgāko iemeslu studenti minēja laika trūkumu. Kā arī 24% no kopējā studentu skaita lieto veselīgu uzturu un ir apmierināti!
Puse no aptaujātajiem studentiem pārtikas iegādei tērē 21-30 eiro nedēļā. Pētot arī to vai veselīga uztura ievērošana palielina pārtikas iegādes tēriņus, var secināt, ka šie divi fakti nav saistīti. Visi studenti- gan tie, kas ievēro , gan tie , kas neievēro vai cenšās pārtikt no veselīga uztura- vidēji tērē vienlīdzīgu summu nedēļas laikā.
No aptauju rezultātiem izriet, ka lielākā daļa no aptaujātajiem studentiem neievēro uzņemtās kalorijas, kas liek secināt, ka neinteresējās par pilnvērtīgu uzturvielu uzņemšanu organismā.
Izpētot studentu galvenos pārtikas izvēles kritērijus, secinājām , ka galvenais ir , lai ēdiens būtu garšīgs, veselīgs un viegli un ātri pagatavojams.
Var secināt, ka lielākā daļa ievēro 3 ieteicamās minimālās ēdienreizes dienā, savukārt, 19% no aptaujātajiem studentiem ietur ēdienreizes , kad ir laiks. Kā arī secinājām to, ka ēdienreižu skaits dienā nav atkarīgs no tā, kurā kursā students mācās un cik noslogotas ir studijas.
…
Mūsdienās aktuāla tēma ir veselīgs uzturs ikdienas steigā. Kā jau zināms mums visiem,uzturs ir cilvēka galvenais enerģijas avots,kā arī pilnvērtīga uztura uzņemšana organismā nodrošina la. Ir vēlme to ievērot,taču ne visiem ir iespējas to realizēt. Pastāv vairāki kritēriji ,kuri ietekmē mūsu ēšanas paradumus. Citiem tas ir laika trūkums, citiem slinkums gatavot,kādam tas var būt arī cits iemesls. Pētījuma laikā vēlamies noskaidrot,kādi ir Banku Augstskolas studentu ēšanas paradumi un cik veselīgi spējam būt ikdienas steigā un rutīnā. Taču ir pārliecība,ka ir arī neveselīga ēdiena piekritēji, jo tas taču ir ātrāk un lētāk! Sabiedrībā ir ļoti dažāds ēdienu klāsta piedāvājums, kas atvieglo gatavošanu mājās. Šī iemesla dēļ vēlamies noskaidrot vai studenti mājās gatavo veselīgi un cik ēdienreizes ietur dienas laikā. Domājams, ka augstāko kursu studentiem ir vairāk pienākumu un darbu kā jaunāko kursu studentiem, tādēļ tas liek noprast, ka arī mazāk laika atvelta uztura ievērošanā. Kā arī svarīgi ir izzināt galvenos kritērijus, pēc kuriem , iepērkoties veikalā , tiek pieņemts lēmums par produkta izvēli, un cik lieli tēriņi tiek atvēlēti veselīgas pārtikas iegādei.
