Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.01.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2021. - 2025. g.
  • Konspekts 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 1.
  • Konspekts 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 2.
  • Konspekts 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 3.
  • Konspekts 'Kvantitatīva C vitamīna (L-askorbīnskābes) noteikšana svaigos, saldētos un konse', 4.
Darba fragmentsAizvērt

Situācijas apraksts: Askorbinskābe jeb C vitamīns C6H8O6 ir ūdenī šķīstošais vitamīns. C vitamīns (askorbīnskābe) ir cilvēka organismam nozīmīgs antioksidants. Šis ūdenī šķīstošais vitamīns ir iesaistīts daudzos bioloģiskos procesos. Tā bioloģiskā nozīme pamatojas uz spēju piedalīties fermentatīvās reakcijās dzīvajos organismos. Vielmaiņā C vitamīns piedalās oksidēšanās – reducēšanās procesos, hidroksilēšanas reakcijās, kas galvenokārt nepieciešamas saistaudu veidošanā, noradrenalīna un serotonīna sintēzē.
Pieaugušam cilvēkam minimālā vajadzība pēc C vitamīna 10 mg dienā. Ieteicamā deva ir 75 mg vitamīna dienā. Tā kā cilvēka organisms nespēj sintezēt C vitamīnu, tad viss organisma funkcionālās darbības nodrošināšanai nepieciešamais šī vitamīna daudzums ir jāuzņem ar pārtiku. …

Atlants