-
Pārtikas produktu uzglabāšanas ilgums atkarībā no pievienotajām vielām
Prakses atskaite6 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Anotācija | 3 | |
Ievads | 4 | |
Mazliet par pelējuma sēni | 5 | |
Mazliet par rūgušpienu | 5 | |
Pareiza produktu uzglabāšana | 6 | |
Kā bojāti produkti ietekmē organismu? | 7 | |
Kā rīkoties, ja pelējums skāris | 8 | |
E – vielas | 9 | |
Produkta sastāvdaļas | 10 | |
Produkta novērojumi | 11 | |
Attēli no praktiskās daļas | 12 | |
Secinājumi | 14 | |
Izmantotie informācijas avoti | 15 |
Kā bojāti produkti ietekmē organismu?
Ēdot bojātu pārtiku cilvēkiem var rasties nepanesība, kas iedarbojas toksiski, kā inde. Uzturlīdzekļu toksisko nepanesību, ko sauc par saindēšanos ar pārtiku, izraisa indīgi vai bojāti pārtikas produkti, kuros baktērijas rada indīgas vielas. Piemēram, mielošanās ar ēdienu, kas satur indīgas sēnes vai bojātas zivis, var beigties ar dzīvībai bīstamu simptomu parādīšanos.
Ja cilvēks sirgst ar netoksisko uzturlīdzekļu nepanesību, tas nozīmē, ka organisms nespēj pilnīgi pārstrādāt noteiktas uzturvielu sastāvdaļas, parasti tie ir ogļhidrāti. Parasti tas aprobežojas ar gremošanas traktu, histamīna nepanesības gadījumos, kā arī var parādīties alerģijai līdzīgi simptomi. Ja produkti ilgstoši tiek uzglabāti siltumā, tajos neticamā tempā vairojas baktērijas.
Piemēram, liellopu gaļa, ko nereti izmanto burgeros un kebabos, var būt inficēta ar veselībai bīstamo E.coli baktēriju – tā ir zarnu baktērija, kas izraisa nopietnu organisma infekciju, kas rodas, ja gaļa nav pietiekami termiski apstrādāta.
No saindēšanās ar pārtikas produktiem iespējams izvairīties, rūpīgi izvēloties pārtiku un pareizi to pagatavojot, kā arī saprātīgi ievērojot higiēnas noteikumus. Un neiesaka ēst pārtiku, kas palikusi no iepriekšējās dienas, jo tas var jau būt sabojājies un izraisīt saindēšanos. Ja ēdiens nostāvējis ārpus vairāk kā četras stundas, to lietot uzturā nevajadzētu.
…
Īsa apraksts par rūgušpienu , pelējuma sēnīti . Darbā ir arī praktiskā daļa un teorētiskā . Tabulas un diagramma . Kā pareizi uzglabāt pārtikas produktus. E-vielas ievārījumam, tās funkcija un ietekme uz cilvēku .
