Izmantošana
Nātrija kālija tartrātu izmanto kā pārtikas piedevu, antikosdantu, ar E numuru 337. Šai E vielai ir sāļa, vēsinoša garša. Tiek uzskatīta par nekaitīgu lietošanai uzturā. Segnetsāli izmanto arī cepampulveros. No medicīniskās puses skatoties, tad šī viela tiek izmantota kā caurejas līdzeklis.
Kālija bitartrāts ir NMI (Nacionālās Meteroloģijas Institūts) galvenais atsauces standarts pH buferim. Izmantojot lieko sāli ūdenī, tas veido piesātinātu šķīdumu, kurš tiek radīts uz pH 3.557 pie 25 °C. Tad, kad skābe būs izšķīdināta, tad kālija bitartrāts būs sadalīts kā skābes tartrāts, tartrāts un kālija jons. Tādējādi tiek radīts piesātināts šķīdums ar standarta pH. Pirms tas tiek izmantots, kā standarta pH, to ir ieteicams izfiltrēt un notecināt pie 22 °C – 28 °C. Kālija karbonātu var iegūt, ja aizdzedzinās vīnakmens pūlveri, kurš izveidos „pērļu pelnus”. Vīnakmens pūlveris medicīnā tiek izmantots kā caureju veicinošs līdzeklis. Toties izmantojot vīnakmens pūlveri kā caurejas līdzekli ir bīstami, jo var rasties hiperkailēmija (palielināts kālija daudzums asinīs) (Nātrija kālija tartrāts), (Vīnakmens).
…
Etiķskābe tiek izmantota gan pārtikas rūpniecībā, gan arī organisko krāsvielu šķīdināšanai, medikamentu, plastmasu, sintētisko šķiedru ieguvē, mikrobioloģiskajā sintēzē par oglekļa avotu u. c. Etiķis kurš iegūts mikrobioloģiski ir ar patīkamu aromātu un garšu, ko tam piedod rūgšanas procesā nelielos daudzumos izdalītie esteri, piemēram, etilacetāts, kā arī spirti un skābes. Etiķskābes baktērijas pieder pie Acetobacter ģints. Tās ir 0,5 – 8 µm garas gramnegatīvas ar viciņām, obligāti aerobas nesporulējošas nūjiņas. Šīs baktērijas būs atrodamas gan kustīgas, gan nekustīgas. Baktērijas labi attīstās skābā vidē (pH 5,4 – 6,3), kur zemākā robeža ir pH 3. Iepriekš pieminētā Acetobacter baktēriju ģints suga spēj oksidēt spirtu līdz CO2 un H2O, kura oksidācija noris lēnāk nekā sākuma posms. Vēl bez Acetobacter ģints baktērijām ir atrodamas Gluconobacter sugas, šīs baktērijas etiķskābi oksidēt nespēj, kā to var izdarīt Acetobacter ģints baktērijas. Galvenās atšķirības starp šīm divām ģintīm ir – uzkrātās etiķskābes daudzumu, šūnu izmēri un vēl citas īpašībās. Etiķskābes baktēriju optimālā temperatūra ir 30 °C.
