-
Ēdināšanas uzņēmuma "X" sanitāri higiēniskais novērtējums
Referāts10 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Tūrisms, viesmīlība
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Uzņēmuma plānojums un iekārtojums | 4 |
2. | Ūdens apgāde | 6 |
3. | Mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas | 6 |
4. | Apgaismojums | 6 |
5. | Ventilācija | 7 |
6. | Ģērbtuves un tualetes | 7 |
7. | Roku mazgāšanas iekārtas uzņēmuma zonās, kur strādā ar pārtiku | 8 |
8. | Iekārtas un darba rīki | 8 |
9. | Ražošanas higiēnas prasības | 8 |
10. | Personāla higiēna un kvalifikācija | 9 |
11. | Pārtikas nekaitīguma nodrošinājums | 10 |
12. | Pārtikas atkritumi | 11 |
Secinājumi un priekšlikumi | 13 | |
Izmantotā literatūra | 14 |
12. PĀRTIKAS ATKRITUMI
Pārtikas atkritumus savāc Jelgavas pilsētas komunālā saimniecība KULK.
Fritēšanā izmantotās eļļas uzņēmums lej necaurspīdīgā, triecienizturīgā traukā un izmet atkritumvielu konteinerā, jo uzņēmums nesaražo tik daudz, lai būtu iespēja slēgt līgumu ar kādu firmu. Pārējie atkritumi arī tiek izmesti konteinerā. Konteiners ir viens un netiek šķiroti atkritumi.
Ražošanas telpā ir divi atkritumu konteineri, izgatavoti no plastmasas ar vāku un atverami ar pedāli. Tiek izmantoti vienreizējie atkritumu maisiņi. Atkritumu konteinerus mazgā un dezinficē trauku mazgātuves telpā izlietnēs, pēc darba laika beigām.
Kanalizācijas caurules ir divas, kurā vienā iet ražošanas ūdeņi, otrā sadzīves. Izlietnēm nav tauku uzsūcēju tvertnes, kā ari grīdā nav iebūvēta atsevišķa lūka, kur var notecēt ūdeņi, kas nokļuvuši uz grīdas.
SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Ēdināšanas uzņēmums strādā atbilstoši likumdošanai, taču uzņēmuma darbība ir manāmas dažās nepilnības, kuras varētu uzlabot, lai tas varētu strādāt sanitāri higiēniski.
Uzņēmumam vajadzētu pārdomāt plūsmas, jo tās daudzās vietās krustojas, piemēram, varētu izbūvēt lodziņu, pa kuru padot netīros traukus.
Uzņēmumam vajadzētu atrisināt smēķētavas neesamības problēmu, jo darbinieki mēdz smēķēt pie ārdurvīm, tādējādi radot piesārņojumu.
Vajadzētu izstrādāt personālam higiēnas prasībās, jo tāda dokumenta uzņēmumā nav. Tas būtu vēlams, lai darbinieki zinātu konkrēti, kas jāievēro. Kā arī roku mazgāšanas procedūru novietot labi saskatāmā vietā, piemēram, pie roku mazgāšanas izlietnes.
Atsaucoties uz labas higiēnas prakses vadlīnijām, darbiniekiem, būtu vēlams zem halāta valkāt arī darba apģērbu, jo nav higiēniski valkāt privāto apģērbu, tā ka tas ir atsegts, piemēram, piedurknes.
…
Lai uzņēmums varētu darboties un būt drošs no dažādiem higiēnas, sanitārijas, ēku apdares materiālu izturības un tml. viedokļiem, tam ir jāievēro daudz dažādus Ministru kabineta noteikumus, ēdināšanas uzņēmuma vadlīnijas, regulas par pārtikas, cilvēku, ēkas drošumu. Tikai ievērojot sanitārās un higiēnas normas uzņēmums var pastāvēt kā peļņas gūstoša vienība, kā arī uzturēt nepārtrauktu klientu plūsmu un nodrošināt ne tikai patīkamu uzturēšanos, atpūtu un maltīti, bet arī to, ka viesim nekādā gadījumā netiks iespaidots veselības stāvoklis un viņš vienmēr varēs justies drošs.
Pielikuma nav.
