-
Pārtikas, kas ražota no ģenētiski modificētiem organismiem, izplatīšana un izmantošana Latvijā
Referāts22 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Bioloģija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Ģenētiski modificēto organismu izmantošana pārtikā, pirmsākumi un vēsture | 3 |
1.2. | Pirmie pārtikas produkti, iegūti no ģenētiski modificētiem organismiem | 4 |
1.3. | Ģenētiskās modifikācijas tehnoloģijas | 4 |
1.4. | Pārtika ar izmainītu uzturvielu sastāvu iegūšana | 5 |
1.5. | Ģenētiski modificētu organismu izmēģinājumi uz dzīvniekiem | 6 |
1.6. | Sveši gēni cilvēka organismā | 7 |
1.7. | Iespējamie draudi videi | 7 |
2. | Pētījumu rezultātu analīze | 8 |
2.1. | Aptauja par Latvijas iedzīvotāju informētību par pārtiku, kurai tiek pievienoti modificēti organism | i |
2.2. | Siguldas pilsētas veikalos ģenētiski modificētās pārtikas esamību un informācijas pieejamību par to | i |
2.3. | Mācību stunda mīti un patiesība par ģenētiski modificētu pārtiku novadīšana 12. klasē 2017. gada 10. janvārī | 8 |
Secinājumi | 8 | |
Izmantotā literatūra | 9 |
Secinājumi
1. Par pārtiku, kura tiek gatavota no ģenētiski modificētiem organismiem, visplašāko informāciju ieguvu no grāmatas – Bioloģija vidusskolai “Biotehnoloģijas organismu dzīvības norises” Līga Sausiņa un “zemesdraugi.lv”
2. ES regulas nosaka ĢM pārtikas riska un novērtēšanu un kontroli. Literatūrā uzrādīts, ka nav apspirinātu zinātnisku pētījumu par šādas pārtikas kaitīgumu, kā arī nepamatots ir apgalvojums par modificēto gēnu nodošanu nākamajām paaudzēm.
3. Pēc izdotā likuma (ES normatīvie akti ( regula Nr.1829/2003 par ģenētiski modificētu pārtiku un dzīvnieku barību), ģenētiski modificētai pārtikai ir jābūt attiecīgi marķētai, kura veikalu plauktos ir salīdzinoši daudz, tomēr Siguldas pārtikas veikalos atsevišķi novietotos produktus nemanīju.
4. Pēc iegūtajiem datiem, varu secināt, ka ģenētiski modificētiem organismiem izkļūstot dabā var notikt neatgriezeniskas pārmaiņas. Pētījumi paredz, ka ģenētiski modificēti augi, krustojoties ar savvaļas augiem, iznīcinās aptuveni 1% ekosistēmas gadā
5. 12. klases skolnieki jautājumā par modifikāciju un pārtiku ir apguvuši vielu un ir zinoši par tās vēsturi, modificēšanas procesu un vides draudiem.
…
Mūsdienās daudzi produkti, ko lietojam ikdienā, tiek ģenētiski modificēti ne tikai augi, bet arī dzīvnieki, un liela daļa no pārtikas, kuru uzņemam, ir modificēta, par ko nemaz nenojaušam. Kas tad īsti ir ģenētiska modifikācija? Ģenētiskā modifikācija ir cita gēna, kam piemīt noteikta īpašība, ievietošana kādā citā organismā. Tā rezultāta organismam piemīt jauna īpašība. (skat. 1. att.) Šis organisms, kuram piemīt cita organisma gēns, tiek saukts par ģenētiski modificētu organismu (ĢMO). Un tomēr, tehnoloģijas ir attīstījušās tik tālu, ka spēj radīt ne tikai modificētus augus, bet arī dzīvniekus. Princips ir līdzīgs kā augiem – šūnās tiek ievadīti gēni ar vēlamo pazīmi. Darba tēma – Pārtikas, kas ražota no ģenētiski modificētiem organismiem, izplatīšana un izmantošana Latvijā Mērķis – Izprast un noskaidrot vai Latvijā audzē un izplata pārtiku, kas izgatavota no ģenētiski modificētiem organismiem
