Vērtējums:
Publicēts: 26.11.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
  • Konspekts 'Fermenti', 1.
  • Konspekts 'Fermenti', 2.
Darba fragmentsAizvērt

Enzimātiskās reakcijas laikā enzīms iedarbojas uz substrātu un izmaina to, bet pati enzīma molekula savu struktūru nemaina.
Katram enzīmam ir noteikti vides apstākļi, kuros tas spēj darboties. Piemēram, cilvēka kuņģī enzīms pepsīns šķeļ olbaltumvielas tikai skābā vidē. Enzīmu darbībai nepieciešamie apstākļi ir jāievēro, lietojot sadzīves ķīmijas līdzekļus, kuri satur enzīmus, piemēram, veļas mazgāšanas līdzekļiem mēdz būt norādīta temperatūra, kurā tie darbojas. Kā jau olbaltumvielas, enzīmi ir pakļauti denaturācijai (struktūras izjaukšanai), ja tiek pārsniegta to darbībai nepieciešamā temperatūra.

Autora komentārsAtvērt
Atlants