-
Ekonomiskais pamatojums un aprēķins tehnoloģiskajam procesam
Maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Arheoloģiskie pētījumi liecina, ka mūsu senči ēduši maizi jau vairāk nekā pirms 10 000 gadiem.
Sākumā cilvēki labību neaudzēja, bet tikai vāca graudus no savvaļas graudzālēm (mūsdienu izpratnē – vienkārši nezālēm). Graudus ēda nepārstrādātus, vēlāk tos saberza starp akmeņiem un sajauca ar ūdeni, iegūstot putru. Visbeidzot kāds cilvēks iedomājās graudus izcept. Graudi izrādījās gan garšīgāki, gan ilgāk uzglabājami, un, kad no putras izdevās izveidot ko līdzīgu plācenītim, sākās maizes cepšanas vēsture.
Rudzi un mieži ir vissenākā labība mūsu platuma grādos un tāpēc arī vispiemērotākā skarbajai ziemeļu dabai. Kvieši Latvijā izplatījās vēlāk, turklāt dažādu novadu zemes nekad nav devušas vienādi bagātas ražas – zemgaliešu galds vienmēr bijis bagātāk klāts nekā galdi zvejnieku būdiņās jūras krastā.
Latvieši cieņu rādījuši dažādām maizītēm – gan sūrajai klaušu pelavmaizei, gan bagātākajai baltmaizei, gan sklandu raušiem Kurzemē, gan karašām Zemgalē, gan plāceņiem Vidzemē, bet no sagrieztas vai sadrupinātas rupjmaizes, kas pārlieta ar avota ūdeni un saldināta ar medu, dzērvenēm, avenēm vai jāņogām, sanācis „biguzis”.
Visu neizšķir tikai tas, cik kvalitatīvas ir izmantotās izejvielas, zīmolu vadošajās pozīcijās spēj noturēt tikai produkts kopā ar vislabākajām pārtikas produktu sagatavošanas, apstrādes un iepakošanas metodēm. Tieši milti, ūdens, raugs un sāls ir maizes pamatizejvielas. Tās samīca mīklā, raudzē, tad sadala mazākos klaipiņos un cep. Lai kviešu maize būtu garšīgāka un ilgāk saglabātos svaiga, pievieno arī cukuru, taukvielas, piena produktus un citas izejvielas. Tikai un vienīgi rūgšanas laikā izdalās ogļskābā gāze, kā rezultātā mīkla palielinās apjomā un veidojas porains maizes mīkstums. Maizes apjoms ir atkarīgs gan no miltu īpašībām, gan mīklas mīcīšanas, rūgšanas un cepšanas procesiem.
Mūsdienu apstākļos ir iespēja rūgšanas procesu padarīt intensīvāku, un maizes ražotāji kviešu mīklai pievieno arī maizes uzlabotājus, kas ir vairāku pārtikas vielu un piedevu speciāli maisījumi. …
Mana kursa darba mērķis ir izstrādāt ekonomisko pamatojumu, aprēķinus „O – jā” mini maizes grauzdiņu tehnoloģiskajam procesam, izanalizēt procesu ietekmējošos faktorus, lai sasniegtu šādu mērķi izvirzu šādus uzdevumus: 1. Aprakstīt un izanalizēt uzņēmuma tehnoloģisko procesu 2. Veikt tirgus analīzi 3. Veikt ekonomiskos aprēķinus 4. Izdarīt secinājumus un uzrakstīt priekšlikumus Mana kursa darba uzdevums ir izveidot kāda noteikta produkta – manā gadījumā „O – jā” mini maizes grauzdiņu tehnoloģisko procesu. Uzlabot šī produkta tehnoloģisko procesu, lai šī produkta realizācija pieaugtu, to var panākt ar jaudīgākām iekārtām un sabalansējot visas iekārtas (līniju izveidot ar līdzīgu jaudu iekārtām) tā, lai tās iegūtu vidējo maksimālo jaudu, ar kuru spētu maksimāli daudz saražot produkciju. Šī produkta realizācijas laikā tiek sekots, lai būtu vienmērīga jaudu noslodze un vienmērīga resursu izmantošana. Mans darba uzdevums ir aprēķināt gadā paredzēto dienu daudzumu, kad tiks ražots šis produkts un veicināt šī produkta pieprasījumu tirgū. Tiek veikta ražošanas plānošana, kurā tiek ietverts ražošanas apjoms, nepieciešamo izejvielu un materiālu apjoma kvalitātes un sortimenta plānošana. Šajā darbā tiek veikti izdevumu aprēķini, lai iegūtu šo produktu un veicinātu tā pieprasījumu tirgū - izanalizēt šī produkta pieprasījumu tirgū. Ņemot vērā pēc ģeogrāfiskā stāvokļa, tad šis produkts tiks izplatīts pa visu Latvijas apdzīvoto teritoriju izņemot lauku rajonus.
