Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
IEVADS | 5 | |
1. | LITERATŪRAS APSKATS | 6 |
1.1. | Askorbīnskābe | 6 |
1.2. | Askorbīnskābes struktūra un tautomērija | 6 |
1.3. | Askorbīnskābes bioloģiskā nozīme | 7 |
1.4. | Askorbīnskābes kvantitatīvās noteikšanas metodes | 9 |
2. | EKSPERIMENTĀLĀ DAĻA | 11 |
2.1. | Darbā izmantotā aparatūra un vielas | 11 |
2.1.1. | Joda šķīduma pagatavošana | 11 |
2.1.2. | Askorbīnskābes standartšķīduma pagatavošana | 12 |
2.1.3. | Joda šķīduma standartizēšana | 12 |
2.1.4. | Svaigi spiestas citronu sulas titrēšana | 12 |
3. | REZULTĀTI UN TO IZVĒRTĒJUMS | 13 |
SECINĀJUMI | 15 | |
LITERATŪRAS SARAKSTS | 16 | |
PIELIKUMS 1 | 17 | |
PIELIKUMS 2 | 18 |
Askorbīnskābe jeb vitamīns C ir cilvēka organismam ļoti nozīmīgs organisks savienojums, kuram tāpat kā vitamīnam E piemīt izteiktas antioksidējošas īpašības. Askorbīnskābei piemīt arī imūnsistēmu stiprinošas īpašības, kas pastiprina cilvēka dabīgās aizsargspējas pret nelabvēlīgu vidi.
Minimālā askorbīnskābes ikdienas deva pieaugušam cilvēkam ir 10 mg, taču pārmērīgi lietojot C vitamīnu uzturā var parādīties arī nevēlami blakusefekti.
Lai būtu lielāks priekšstats par cilvēka organismā uzņemto C vitamīna daudzumu ir jānoskaidro, kādos pārtikas produktos ir vairāk C vitamīna un kādi apstākļi ietekmē C vitamīna daudzumu konkrētos produktos.
Darba mērķis ir iepazīties ar askorbīnskābes daudzuma citrusaugļos atkarību no noteiktiem apstākļiem, tā stabilitāti.
Darba uzdevums ir kvantitatīvi noteikt askorbīnskābes daudzumu citronos, kas iegādāti dažādās tirdzniecības vietās.…
Kvantitatīva askorbīnskābes noteikšana svaigi spiestā citronu sulā. Kursa darbs analītiskajā ķīmija, 18 lappuses, 3 tabulas, 9 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. ASKORBĪNSKĀBE, VITAMĪNS C, JODOMETRIJA, CITRUSAUGĻI Kursa darbā tika kvantitatīvi ar jodometriskas titrēšanas metodi noteikts askorbīnskābes daudzums citronos, apkopota literatūra par askorbīnskābes bioloģisko nozīmi, kvantitatīvās noteikšanas metodēm, askorbīnskābes daudzuma citrusaugļos atkarību no dažādiem apstākļiem. Darba eksperimentālajā daļā tika aprakstīta askorbīnskābes kvantitatīva noteikšana citronos jodometriski titrējot.
