Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:386617
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.05.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Laikposms: Jaunie laiki (15. - 20. gs.)
Darba fragmentsAizvērt

7. Jēdzienu “tiesības” un “taisnīgums” savstarpējā saikne un problemātika mūsdienu tiesību teorijā

TIESĪBAS.
Par tiesībām un tiesību jēdzienu var runāt daudz. Katrām tiesību ekspertam ir sava tiesību definīcija, kuru viņš uzskata par atbilstošāku. Savukārt E.Kants pateica frāzi, kas manuprāt ir aktuālā arī mūsdienās, proti: Juristi vēl meklē tiesību jēdzienu.
Juridisko termini vārdnīca vārdu – Tiesības- skaidro šādi: (lat.ius) sarežģīta, daudzpusīga un svarīga sabiedriskā parādība, ko juriprudencē un filozofijā pamatoti sauc par fenomenu. Par tiesību būtību ir izteikti dažādi uzskati, pastāv daudzveidīgas tiesību doktrīnas, bet vienotu zinātnisku viedokļu šajā jautājumā nav. Tiesību jēdziens un uzskati par to laika gaitā ir ļoti mainījušies. Aristotelis uzskatīja, ka tiesības ir politiskā taisnība, viduslaikos – dievišķa parādība, Ž.Ruso – vispārēja griba, R.Jerings – aizsargātas intereses, L.Petražickis – imperatīvi atributīvas emocijas, juridiskais pozitīvisms – valsts priekšraksts u.t.t.
Vācu jurists un profesors Oto Frīdrihs Girke par tiesībām rakstīja šādi: Kas ir Tiesības - egoisms, kas pats sevi ierobežo un izriet no saprātīguma, vai arī reliģisks, morāls vai sociāls impulss? Kurš veido Tiesības - attapīgi cilvēki vai pacietīgs vairākums; organiski apvienotās kopības vai cilvēces kopība kā tāda? Kā notiek Tiesību attīstība? Kas ir Tiesības pēc būtības? Spēcīga kopējā griba, kas pieradina atsevišķas gribas, vai tomēr apdomība, kas nosaka vēlmju robežas? Kur slēpjas Tiesību būtība? 20…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties