Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:530726
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.07.2024.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2021. - 2025. g.
Darba fragmentsAizvērt

Katra skolotāja sapnis ir bērni, kuri ar degošām acīm alkst pēc jaunām zināšanām, aktīvi piedalās stundā, uzdod jautājumus, vēlas uzzināt vairāk. Tomēr mūsdienu skolotāji pastāvīgi saskarās ar skolēnu zemu motivāciju mācīties: viņi neklausās stundā, nodod tukšas darba lapas, nepilda mājas uzdevumus, priekšroku dodot spēlēm telefonā vai citām izklaidēm. Arī autores pieredze, mācot vēsturi 7.-9. klasēs, liecina par to, ka tikai daži skolēni no klases pilda mājas darbus vai uzdevumus klasē. Tas liek aizdomāties par iemesliem, kāpēc skolēni nevēlas mācīties: varbūt, nepatīk mācību priekšmets, nepatīk pats skolotājs, vai nozīme ir tam, ka priekšmets netiek mācīts dzimtajā valodā? Arī vērtēšanai, pēc autores un citu kolēģu pieredzes, ir liela nozīme, jo pirmais jautājums, ko uzdod skolēni, saņemot uzdevumu: “Vai tas būs uz atzīmi?” Šis aspekts liek aizdomāties par to, ka skolēni ir vairāk ārējās motivācijas vadīti, un gaida atlīdzību par savu darbu, ka atzīme viņiem ir sava veida “alga” par ieguldīto darbu.
Kopš padomju laikiem vērtēšanas sistēma Latvijā vairākkārt mainījās. Iepriekšējā izglītības paradigmā skolēnu sasniegumus vērtēja summatīvi, un visi semestra vērtējumi mācību priekšmetā ietekmēja gada atzīmi. Līdz ar to skolēni bija motivēti aktīvi strādāt stundās un pildīt mājas darbus. Motivēja arī sacensības gars – kurš saņems augstāko vērtējumu? Mūsdienās vērtēšanas sistēma lielāku lomu atstāj formatīvai vērtēšanai, kas izteikta procentos vai ar “ieskaitīts/neieskaitīts” un neietekmē semestra vai gada vērtējumu (Izglītības un zinātnes ministrija, 2023). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties