Vitamīni ir organiski mazmolekulāri ķīmiski savienojumi ar vērtīgām īpašībām.
Tie ir dzīvajās šūnās noritošo ķīmisko reakciju dalībnieki un katalizatori.
Vitamīni nepieciešami visu orgānu un sistēmu normālai funkcionēšanai, organisma augšanai un attīstībai, redzes un asinsrades procesiem, kaulu kalcifikācijai un citām dzīvībai svarīgām funkcijām, tie palielina organisma spēju pretoties infekcijām.
Lielākā daļa vit. cilv. organismā netiek sintezēti, bet nokļūst tajā ar augu vai dzīvnieku valsts produktiem.
Vitamīnu producēšanā piedalās arī gremošanas traktā dzīvojošie mikroorganismi.
C vitamīns
Ķīmiskais nosaukums –askorbīnskābe.
Ūdenī šķīstošs vitamīns.
Tas pasargā no iespējas pārlieku viegli iedzīvoties zilumos un palīdz dziedēt brūces.
C vitamīns stiprina kapilārus un sekmē skābekļa un barības vielu nokļūšanu visās ķermeņa daļās.
Diennakts patēriņš: 5 – 10 g dienaktī.
C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, atbrīvojot ķermeni no brīvajiem radikāļiem un padara nekaitīgas skābekļa molekulas, kas vai izraisīt šūnu bojājumus, kas atkal savukārt var izraisīt vēzi, sirds saslimšanas, kataraktu, atrītu un daudzas citas veselības problēmas.
C vitamīna lielākā koncentrācija ir hipofīzē un virsnierēs.
Ar C vitamīnu bagāti ir augļi, ogas, dārzeņi ( ļoti daudz C vitamīna ir rožu augļos, upenēs, sarkanajos piparos).…