Olbaltumvielas
Ķīmiskie elementi-C,O,H,N,S,
Tās ir polimēri, kuru monomērs ir aminoskābe, vairums uzbūvētas no 20 veidu aminoskābēm.
Veido četru līmeņu struktūras (pirmējo, otrējo, treš-.cet)
Funkcijas: katalītiskā jeb fermentatīvā (amilāze, maltāze, pepsīns, tripsīns, lipāze)
Uzbūves (matu keratīns, šūnu membrānas),
Vielu transporta (hemoglobīns),
Signalizētāj funkcija (rodopsīns, jodopsīns),
Regulētājfunkcija (hormons –insulīns)
Aizsargfunkcija (Imūnvielas, melanīns aizsargā no UV stariem)
Enerģijas avots un Kustību – (miozīns, aktīns spēj sarauties)
Fermenti
Enzīmi pieder olbaltumvielām, tie ir biokatalizatori, kuri paātrina ķīmiskās reakcijas.
Enzīma sastāv no apofermenta un kofermenta.
Kofermenta sastāvā var ietilpt B grupas vitamīni vai daži metāla joni.
Enzīma struktūra atbilst vielu struktūrai, kuru ķīmiskās reakcijas paātrina.
Enzīmus, kuri nodrošina barības vielu sadalīšanos sauc arī par fermentiem.
Inhibitori ir savienojumi, kuri reakcijas palēnina
…