Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:683423
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.05.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2021. - 2025. g.
Darba fragmentsAizvērt

Kāpostu skābēšana:
Skābēšana ir pats senākais konservēšanas veids. Mūsdienu uzturzinātne atzīst, ka no visiem
dārzeņu pārstrādes veidiem vienīgi skābēšana, izmantojot pienskābes baktērijas, nemazina, bet
pat uzlabo produkta uzturvērtību – palielina vitamīnu, brīvo aminoskābju un citu fizioloģiski
aktīvu vielu saturu. Skābētu kāpostu lielākā vērtība ir tā, ka, pateicoties pienskābei, produktā labi
saglabājas C vitamīns. Pētījumi liecina, ka cilvēks pusi dienas normas nepieciešamā C vitamīna
var uzņemt, lietojot uzturā skābētus kāpostus. Tie bieži ieteikti arī diētās, jo 100 g šī produkta
satur tikai 87 kcal. Skābēti kāposti ir bagāti ar šķiedrvielām, kas veicina barības pārvietošanos
zarnu traktā, līdz ar to ar uzturu saņemtās organiskās vielas labāk asimilējas cilvēka organismā.
Apstākļi, kas veicina pienskābes baktēriju strauju attīstību:
• trauku un izejvielu tīrība;
• rūgšanai jānotiek temperatūrā, kas augstāka par +15°C, labvēlīgākā temperatūra pienskābes
baktēriju attīstībai +20 līdz +22 °C;
• jāpanāk, lai no izejvielām sulā, kas tās apņem skābēšanas laikā, ātri un iespējami pilnīgi
difundētu (izdalītos) cukuri. Rūgšanai ir jānotiek anaerobos apstākļos (bez gaisa pieplūdes),
tāpēc jāraugās, lai kāposti ir labi sastampāti un tos pilnībā apņemtu sula.…

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties