Rīsi ir veselīgs un vērtīgs pārtikas produkts. Tajos ir daudz minerālvielas, vitamīni un olbaltumvielas.
Regulāri lietojot uzturā rīsus, samazinās risks saslimt ar sklerozi, jo tie samazina holesterīna daudzumu asinīs.
Dažādi apstrādājot rīsu graudus, iegūst rīsus, kas atšķiras pēc krāsas, garšas, pagatavošanas laika, kā arī pēc uzturvērtības.
Pēc apstrādes veida rīsus iedala brūnajos, baltajos un ar tvaiku apstrādātajos.
Rīsu izmantošana
Gargraudu rīsus var lietot plovu, piedevu un desertu pagatavošanai.
Sarkanos rīsus var izmantot gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu.
Ar tvaiku apstrādātie rīsi ļoti labi der desertu pagatavošanā, jo tie nesalīp.
Uzturvērtība
Ar tvaiku apstrādātajos rīsos, pēc to apstrādes 80% vitamīnu un minerālvielu no apvalka nonāk rīsos
Sarkanajiem rīsiem ir minimāla apstrāde un tie visvairāk saglabā uzturvielas
Gargraudu rīsi satur vērtīgas uzturvielas
Olbaltumvielas, taukvielas, ogļhidrāti, minerālvielas, kalcijs, B1, B2, B6, E vitamīnus.…