Rieksti – īpaši augļi ar specifisku uzbūvi, ķīmisko sastāvu, uzturvērtību, transportēšanas un glabāšanas nosacījumiem.
Rieksti ir pielīdzināmi visbarojošākajiem produktiem, jo tie satur ļoti daudz eļļas, kā arī olbaltumvielas (15 – 20%) un augu cukurus. Tajos ir organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīni – 100 grami satur ap 500 kilokaloriju, tātad – apēdot 300 gramus, kaloriju ziņā tā būs lielākā daļa dienas normas!
Riekstu uzturvērtības
Zemesrieksti (Arachis hypogae)
Zemesriekstu dzimtene – Dienvidamerika;
Ļoti lēti;
Ēd svaigus un apgrauzdētus;
No zemesriekstu sēklām gatavo arahisa halvu, kā arī šokolādes aizvietotājs;
Arahisa eļļa satur īpašas nepiesātinātās taukskābes ar pretsklerotisku iedarbību;
Zemesriekstu eļļa satur vielas, kas veicina asins recēšanu (ieteicams bērniem, kas slimo ar hemofiliju);
Mitrina sauso klepu;
Satur specifiskus komponentus, kas palīdz stiprināt sirds muskuli;
Harmonizē kuņģa darbību, ieteicami cukurslimniekiem;
Zemesriekstu sēklas nav ieteicams ēst kuņģa un zarnu trakta slimību gadījumos, jo tajos esošās šķiedrvielas kairina kuņģa ģļotādu un veicina gāzu rašanos zarnās.
Mandeles (Amygdalus communis)
…