Cietes nozīme
Ciete ir viens no galvenajiem ogļhidrātu avotiem uzturā. Ciete ir viegli sagremojama, jo zarnās fermenta amilāzes iedarbībā sašķeļas līdz glikozei. Kā tīra ciete, tā glikozes šķīdums vienādi ātri palielina glikozes daudzumu asinīs, jo ciete tiek sašķelta dažu minūšu laikā.[2] Pārtikā esošā ciete var uzsūkties daudz lēnāk dažādu šķiedrvielu dēļ. Cietes nešķīstošie graudiņi, kas atrodas nevārītos kartupeļos, tikpat kā netiek sagremoti. Pupās esošā ciete ir ieslēgta šķiedrvielu apvalkā un 20% no tās nesagremotā veidā nokļūst resnajā zarnā.
Izmantošana.
Celulozi galvenokārt izmanto papīra un kartona izgatavošanai, taču kokmateriālu veidā to izmanto arī mēbeļu rūpniecībā. Tā ir svarīga izejviela mākslīgā zīda, sprāgstvielu, etanola un citu vielu ražošanai. Rūpnieciskā veidā no celulozes var iegūt glikozi, kuru tālāk var izmantot etanola ražošanai vai lopbarībai. Celulozi izmanto arī ekovatei priekš māju siltināšanas.
…