Pārtikas rūpniecība
Sekundārais saimniecības sektors
Veido 19,8 % no kopējā valstī saražotās produkcijas apjoma
Sarežģīta struktūra, tajā ietilpst ap 20 apakšnozaru, kas ražo gan gatavus produktus, gan pusfabrikātus.
Nodarbināti aptuveni 35 000 cilvēku
Attīstības tendence ir ražot sagrieztu, iesaiņotu, lietošanai ērtu produktu vietējam tirgum
Daudzi pārtikas ražotāji apvienojas, lai nodrošinātu lielāku ražošanas apjomu
Nozare ir cieši saistīta ar lauksaimniecību un zvejniecību.
Izejvielas
Pieprasījums pēc Latvijas pārtikas produktiem ir krietni palielinājies visos tirdzniecības virzienos - gan uz Krieviju un citām NVS valstīm, gan uz ES, kā arī uz Lietuvu un Igauniju
Ir nozares, kas galvenokārt izmanto vietējās lauksaimnieciskās izejvielas un kas saražoto produkciju eksportē (Latvijas zivrūpniecība).
Eksports
Produkcijas realizācijas izmaiņas saistītas ar izmaiņām vietējā tirgū, jo eksporta īpatsvars ir relatīvi zems (vidēji 24%). 2007.gadā straujāk pieauga vietējā tirgus produkcija daļa (par 15,4%, atbilstoši eksports par 13,2%), bet 2008.gada janvārī – jūlijā realizācijas ieņēmumi straujāk pieauga uz eksporta rēķina (par 21,8%, atbilstoši vietējai par 14,5%).
…