Pārtikas piedeva ir:
viela, ko neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu.
Vielas, kuras dabīgos produktos nav sastopamas un organisma sistēma agrāk nav saskārusies, var tikt atzītas, nelielos daudzumos, par izmantojamām, bet nevar uzskatīt par drošām.
Parasti pārtikas piedevas nosaukumu veido šādi:
burtam E (kas ir cēlies no angļu valodas vārda „edible” un nozīmē „ēdams”) seko trīs cipari, kas norāda pamatkategoriju.
Krāsvielas
padara pārtikas produktu vizuāli pievilcīgu, piemēram, atjaunojot produkta krāsu, kas bieži izzūd ražošanas procesā, dažādojot pārtikas produktu sortimentu.
Emulgatori
nodrošina produktu viendabīgas konsistences veidošanos, piemēram, saldējumā, margarīnā, krēmos, produktos ar pazeminātu tauku saturu.
…