Kas ir olbaltumvielas?
Olbaltumvielas ir polimēri, kas veidoti no aminoskābēm, kuras kopā satur peptīdsaites. Tās sastopamas pilnīgi visos organismos.
Olbaltumvielas veidojas, savienojoties aminoskābēm. Uzbūves olbaltumvielas ir, piemēram, matus un nagus veidojošais keratīns un kolagēns, kas ir daudzu orgānu balsts. Muskuļus galvenokārt veido kustību olbaltumvielas – miozīns un aktīns, kas nodrošina to saraušanos.
Kā rodas olbaltumvielas?
Ribosomas sintezē aminoskābes un rada no tām olbaltumvielas.
Olbaltumvielām var būt 2×1023 variācijas. Viena olbaltumviela vidēji sastāv no vairāk kā 100 aminoskābēm.
Aminoskābes savā starpā saistītas ar peptīdsaitēm.
Organismā ir vairāk nekā 200 000 olbaltumvielu.
Šūnā sastopamas 20 dažādu veidu aminoskābes.
Olbaltumvielu molekulu forma ir atkarīga no aminoskābju secības, kas ietekmē to bioloģisko aktivitāti.
Kas ir denaturācija?
Denaturācija – olbaltumvielas molekulas struktūras maiņa, kā rezultātā tā zaudē aktivitāti.
Denaturācijas procesā:
Noārdās ūdeņraža saites
Noārdās papildsaites
Polipeptīdvirkne veido haotisku struktūru
Denaturācijas faktoru iedarbības rezultātā samazinās olbaltumvielu šķīdība
palielinās viskozitāte
zūd bioloģiskā aktivitāte
Dažas olbaltumvielas denaturētā stāvoklī vieglāk hidrolizējas ar fermentiem nekā nedenaturētas.
Denaturācija ir proteīnu bioloģisko īpašību zudums
sakarā ar augstāko struktūru sagrāvi. Peptīdu saites
netiek šķeltas.
Denaturācijas veidi: atgriezeniska
neatgriezeniska
Denaturējošie aģenti: fizikālie
ķīmiskie
Denaturēta proteīna pazīmes:
pieaug viskozitāte
samazinās šķīdība
zūd bioloģiskās īpašības
reaģētspejīgāki radikāli
…