Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
Akcijas un īpašie piedāvājumi 2 Atvērt
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:568718
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Olbaltumvielas ir svarīgākā dzīvā organisma sastāvdaļa, kas veic daudz dažādu dzīvībai nepieciešamu funkciju. Olbaltumvielas nepieciešamas:
augšanas procesā,
attīstības procesā,
lai palīdzētu un izpildītu organismu šūnu un audu atjaunošanos,
lai izpilda aizsargfunkcijas,

Kad cilvēks uzņem olbaltumvielas, tās viņa ķermenī hidrolizējas par aminoskābēm, kuras uzsūc zarnu sieniņas. Ķermenī tās atkal apvienojas kā olbaltuvielas, tomēr citādā salikumā. Šis salikums atkarīgs no tā, kura būtne olbaltumvielu ir uzņēmusi, jo olbaltumviela pielāgojas specifiskajam ķermenim un veido īpašu, tieši šajā ķermenī, esošu olbaltumvielu.

Olbaltumvielas mēdz funkcionēt arī kā enerģijas avots, bet tas notiek tikai tad, ja uzturā trūkst ogļhidrāti un tauki vai ir liels enerģijas patēriņš.
Olbaltumvielas izmanto ne tikai uzturā, bet arī dažādās rūpniecības nozarēs. Tekstilrūpniecībā plaši izmanto vilnu un dabisko zīdu. Vislielākā rūpniecības nozare, kas pārstrādā olbaltumvielas, ir ādu rūpniecība. Želatīnu lieto gaismas jūtīgo materiālu ražošanai. Piena olbaltumvielu kazeīnu izmanto līmes un plastmasas – galatīna ražošanai.

Olbaltumvielu galvenie avoti
Dzīvnieku izcelsmes olbaltumi:
gaļa un gaļas produkti (desas, cīsiņi),
zivis un jūras produkti (vēži, garneles, kalmāri),
olas,
piens un tā produkti (krējums, biezpiens, siers, jogurts);
Augu izcelsmes olbaltumi:
graudi un graudu produkti (maize, auzu pārslas, griķi),
pākšaugi ( pupas, zirņi, sojas pupas),
nedaudz olbaltumu ir dārzeņos un augļos.


Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1318825
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties