Izmantošana
Vissvarīgākā uzturviela dzīvības procesu norisei.
Organisms uzņem olbaltumvielas un gremošanas traktā ar gremošanas enzīmiem (arī obaltumvielām) tās tiek sašķeltas līdz aminoskābēm un uzsūktas organismā.
Ribosomās,veido olbaltumvielas, induviduāli katram organismam.
Funkcijas
Uzbūves vienība - olbaltumvielas ietilpst visās šūnu sastāvdaļās.
Enzīmi- biokatalizātori.
Aizsargfunkcija- imunoglobulīns, kas iznīcna organismam svešās olbaltumvielas. Arī fibrinogēns.
Transports- asins plazmas albumīns piesaista brīvās tauksābes. Hemoglobīns pārnes gāzes O2 un CO2
Rezerves barības vielas- sēklās,saknēs, pienā, olās, ikros u. c.
Gaismas uztvērēji- uz acs tīlklenes nūjiņām un vālītēm ir olbaltumviela rodopsīns, kas gaismas ietekmē ierosina nervu impulsa veidošanos.
Enrģijas ražotāji- ja organismam trūkst ogļhidrātu vai tauku. (1 g obv = 4,1 kcal
Kustības-muskuļu šūnu aktīns un miozīns- obv, kas izraisa muskuļu kontrakcijas.
Tekstilrūpniecībā - zīdu un vilnu.
Ādu rūpniecība.
Želatīnu lieto gaismas jūtīgo materiālu - fotopapīru, kinolentu u. c. - ražošanai.
Piena olbaltumvielu kazeīnu - līmes un plastmasas ražošanai.
…