Ogļhidrāti ir viena no trim galvenajiem uzturvielām (olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti), no kā mūsu organisms iegūst enerģiju.
Ogļhidrāti ir visizplatītākie organiskie savienojumi uz zemes. Dzīvajā dabā tie ir metabolisko procesu enerģijas avots (augos – ciete, dzīvniekos – glikogēns), šūnu sieniņu struktūras komponenti (augiem celuloze, baktērijām muramīns, sēnēm hitīns), dzīvībai nozīmīgu vielu (nukleīnskābju, koenzīmu, vitamīnu u.c.) komponenti.
Ogļhidrāti galvenokārt ir enerģijas un labsajūtas avots. Mums ir nepieciešami ogļhidrāti, un ir ļoti neprātīgi no tiem kategoriski atteikties. Vairāki mūsu orgāni, piemēram – smadzenes un sarkanās asins šūnas spēj uzņemt enerģiju tikai ar glikozi, un, ja uzturā nav ogļhidrātu, tie tiks bojāti.…