Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:213756
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.04.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pazīstamākie disaharīdu avoti:
Cukurs satur saharozi
Piens – laktozi
Diedzēti graudi – maltozi

Polisaharīdi
Glikozes molekulām savienojoties garās, sarežģītās virknēs, veidojas polisaharīdi.
Divi svarīgi polisaharīdi ir ciete un celuloze.
Ciete atrodas dažādu augu sēklās un kartupeļos.
Parasti cieti iegūst no kartupeļiem un kukurūzas, jo augi cietes veidā uzkrāj glikozi, kas radusies fotosintēzes procesā.
Celuloze atrodas audu šūnu apvalkos, tā ir koksnes galvenā sastāvdaļa.

Cilvēka gremošanas traktā siekalās ir enzīms amilāze, kura viegli hidrolizē skābekļa tiltiņus tikai starp α-glikozes atlikumiem, atdalot no cietes molekulas pa vienai glikozes molekulai.
Celulozes skābekļa tiltiņus starp β-glikozes atlikumiem amilāze hidrolizēt nespēj atšķirīgās struktūras dēļ. Tāpēc augu celulozes saturošās daļas cilvēks uzturā nevar lietot.
Īpašas baktērijas, kuras mājo dzīvnieku (zālēdāju) priekškuņģī, atdala brīvas glikozes molekulas no garajām celulozes molekulām. Tādēļ dzīvnieki uzturā lieto celulozi saturošu barību, piemēram, zāles stiebrus, koku zarus.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1360465
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties