Secinājumi
Fosfāti ir daudzfunkcionālas pārtikas piedevas, kuras pārtikai pievieno, lai iegūtu vēlamās īpašības.
Fosfātus pielieto plašā pārtikas produktu klāstā, piemēram, gaļas produktos, piena produktos, augļu un dārzeņu produktos, maizes un konditorejas izstrādājumos.
Na, K un Ca fosfāti ir atzīti par drošām pārtikas piedevām, bet ir vairāki pētījumi, kas apstiprina to slikto ietekmi, kā nieru mazspēja, kaulu un zobu trauslums, minerālvielu uzsūkšanās samazinājums organismā u.c.
Cilvēkiem, kas cieš no nieru darbības traucējumiem ir nepieciešams ierobežot fosfora uzņemšanu un kontrolēt kalcija / fosfora attiecības savā uzturā.
Ir atklāts, ka fosfātu homeostāzi un fosfāta izvadīšanu no nierēm reglamentē ar sarežģītu endokrīnās atgriezeniskās informācijas sistēmu, kur galvenais hormons fosfāta homeostāzei ir FGF23.
Jaunākie pētījumi ziņo, ka fosfāti ietekmē plaušu vēža attīstību. Cilvēkiem ar risku saslimt ar plaušu vēzi vai jau saslimušiem ir ieteicams izvairīties no liela fosfātu daudzuma uzturā, jo tas paātrina plauša vēža attīstību.
Fosfātiem kā pārtikas piedevām ir arī alternatīvi, piemēram, tehnoloģiskie procesi, kā saldēšana, kaltēšana, apstarošana u.c. Šie procesi bieži vien ir dārgāki vai laikietilpīgāki.
…