ĢENĒTISKI MODIFICĒTA PĀRTIKA
Ģenētiski modificēta pārtika ir:
ģenētiski modificēti organismi, ko lieto uzturā bez iepriekšējas pārstrādes (piemēram, augļi un dārzeņi)
kas pilnīgi vai daļēji ražotas no materiāliem, kas iegūti no ģenētiski modificētiem organismiem
PIRMAIS MODIFICĒTAIS PRODUKTS
Viens no pirmajiem ģenētiski modificētajiem produktiem bija piens, kuru ieguva no govīm, kurām tika injicēts ģenētiski modificēts liellopu augšanas hormons. Tas gan palielināja izslaukumu par 20%, bet tajā pašā laikā saīsināja govs mūžu, un oficiāli tika atzīts 21 blakus efekts, ko izraisa šī hormona lietošana.
BIEŽĀK SASTOPAMIE MODIFICĒTIE PRODUKTI
Visbiežāk sastopamā ģenētiski modificētā pārtika ir soja, kukurūza, rapsis, tomāti, ķirši, melones, labība, kartupeļi, cukurbietes, cigoriņi u.c. Piemēram, visai bieži pārtikas ražošanā izmanto soju.
Sojas produkti ietilpst 20000 - 30000 dažādos izstrādājumos, t.i., apmēram 60% pārtikas preču (margarīnā, majonēzē, salātu mērcēs, konfektēs, zīdaiņu pārtikā, maizes uzlabotājos u.c.).
Sojas olbaltumvielas satur mākslīgais piens un daudzi gaļas izstrādājumi (šķiņķi, desas u.c.).
Savukārt no sojas ražotais lecitīns ietilpst kakao dzērienos, saldējumos, jogurtos u.c.
Pārtikas preču, kas satur soju vai no sojas ražoto lecitīnu, klāsts ietver izstrādājumus no šķīstošā kakao līdz zīdaiņu pārtikai.…