Kā mikroviļņu krāsnī tiek sasildīta pārtika?
Mikroviļņu krāsnij ir vairākas galvenās daļas.
Iekšā ir mikroviļņu ģenerators, ko sauc par magnetronu. Kad gatavojat, magnetrons ņem elektrību no strāvas kontaktligzdas un pārveido to jaudīgi, 12 cm radioviļņos. Šie radioviļņi tālāk liek vibrēt, un iekustina molekulas vienmērīgā tempā, rezultātā ēdiens tiek sasildīts.
Ja šī molekulu vibrācija ir ātrāka, ēdiens tiek sasildīts ātrak.
Kādēļ mikroviļņu krāsnīs nedrīkst likt metālu?
Metāliskas virsmas atstaro mikroviļņus, tādēļ mikroviļņu krāsnīs nedrīkst likt produktus, kas ietīti folijā vai ievietoti metāla traukos.
Metāla detaļas var izraisīt ugunsgrēku.
Persija Spensera izgudrojums
Amerikas elektroinženierim Persijam Spenseram (1894-1970) kabātā esot bijusi šokolādes konfekte, kad bijis ieslēgts magnetrons, un viņs novērojis, ka tā kūst.
Tad ienākusi prātā doma, ka ar magnetrona palīdzību varētu pagatavot ēdienu, piem., popkornu, un novērojis, ka tas darbojas, pēc vairākiem veiksmīgiem mēģinajumiem, sapratis, ka var pagatavot visa veida pārtiku.
Magnetrons bija kā radars,kas tika izmantots ,lai palīdzētu lidmašīnām un kuģiem sliktos laikapstākļos atrast savu ceļu gan tumsā, gan dienā.
…