Darba uzdevumi
Iegūt informāciju par lielogu dzērvenēm, to vēsturi un labajām īpašībām;
Apskatīt Latvijā izveidotās lielogu dzērveņu šķirnes;
Apmeklēt saimniecību SIA ,,Lienama - Alūksne”, kas nodarbojas ar dzerveņu audzēšanu un izpētīt to piedāvāto produkciju;
Intervēt saimniecības augļu un dārzeņu pirmapstrādes ceha „Lienama Alūksne”vadītāju Mareku Birznieku;
Izmantot vienu no socioloģiskā pētījuma metodēm, anketēšanu, lai iegūtu informāciju no sabiedrības.
Pašreizējā situācija
Pieprasījums pēc svaigām ogām tirgū, protams, ir liels, taču ir pēdējais laiks padomāt par šīs kultūras pilnvērtīgu izmantošanu dažādos jaunos pārtikas produktos.
Pašreizējā situācijā pārstrādātāji ražo mums pazīstamus un tradicionālus produktus – dzērveņu kompotu, rīvētas dzērvenes ar cukuru, džemu, vai arī izmanto dzērvenes dažādiem jauktiem ogu un augļu ievārījumiem.
Lielogu dzērveņu audzēšanas ekonomiskā analīze Latvijā
Pierāda, tā ir ļoti ienesīga netradicionālās lauksaimniecības nozare, kas perspektīvā var dod lielu peļņu, jo šeit ir visi nepieciešamie faktori:
piemērots klimats un augsne,
ievērojamas purvu platības,
izstrādātas audzēšanas tehnoloģijas,
izveidotas piemērotas lielogu dzērveņu šķirnes noieta tirgus Eiropas Savienībā.…