Latekss
Izmanto daudzu gumijas izstrādājumu ražošanā, lai palielinātu to elastību;
Ir pienam līdzīga gumijas koku (Hevea brasiliensis) sula;
Sastāv no ūdens (65%), kaučuka (30%), sveķiem (2%), olbaltuma (2%);
Satur OBV ar zemu molekulāro masu (2-130 kD).
Lateksa alerģēni
Ražošanas procesā piensulai tiek pievienotas dažādas ķīmiskas vielas- antioksidanti, vulkanizācijas vielas, stabilizātori, krāsvielas, kas uzlabo lateksa izstrādājumu kvalitāti. Amonjaks tiek lietots par konservantu.
Pašlaik izpētīti 11 olbaltumi, kas tiek uzskatīti par alergēniem:
Hev b1- Hev b6 - galvenie alergēni;
Hev b7- Hev b11 – mazāk alerģiski.
Vēsture
Pirmoreiz lateksu ieguva Brazīlijā 17. gs. Tagad izmanto arī Āzijā iegūto lateksu;
Lateksu par izejvielu medicīnas rūpniecībā izmanto kopš 19. gs.;
1896. gadā ķirurgs Holsteds sāka izmantot ķirurģiskos gumijas cimdus;
1927. gadā Stērns aprakstīja ģeneralizētas nātrenes gadījumu, ko bija izraisījušas zobu protēzes;
Tikai 70. gados publicēti vairāku gadījumu apraksti par lateksa alerģiju.
Izplatība
Vispārējā populācijā alerģija uz lateksu ir mazāk nekā 1%;
Seroloģiskajos testos prevalence tika konstatēta 6.4% (izmeklēti ASV un Itālijas donori);
Augsta lateksa koncentrācija ir telpās, kur tiek veiktas cistoskopijas, operāciju zālēs, asins preparātu sagatavošanas nodaļā, procedūru kabinetos, laboratorijās;
Riska grupas
Medicīnas darbinieki (2,8 - 17%);
Dārzniecībā strādājoši, mājsaimnieces, frizieri, cimdu rūpniecībā strādājoši (5- 11%);
Bērni ar spina bifida un citām iedzimtām patoloģijām (23 - 65%);
Pacienti ar roku dermatītu;
Atopiski pacienti;
Pacienti, kam bijušas ilgstošas operācijas un saskare ar lateksu caur gļotādām;
Personas, kam anamnēzē ir alerģiskas reakcijas uz pārtiku (krustotās reakcijas).
…