Produkti, ko iegūst no kazām
Pienu
Sieru
Ādu
Gaļu
Sviestu
Kefīru
Jogurtu
Taukus
Vilnu
Mēslus
Kazas piena ziepes
Līme
Saldējums
Pazīstamākās kazu šķirnes Latvijā:
Zānes kazas (Dzīvmasa āžiem 80 - 100 kg, kazām 50 - 70 kg, izslaukums gadā sasniedz no 700 – 800 kg. Vilna balta .Āda smalka. Āžiem ir bārda. Abi dzimuši bez ragiem.)
Latvijas vietējas kazas (Dzīvmasa āžiem 55 - 70 kg, kazām 35 - 50 kg, Izslaukums gadā sasniedz 400 – 600 kg. Sastopamas baltas, pelēkas, melnas un raibas .Vilna rupja. Abi dzimuši ar ragiem)
Togenburgas kazas ( Dzimtene ir Šveice. Dzīvmasa āžiem 60 – 80 kg, kazām 45 - 60 kg. Piena izslaukums gadā 550 - 600 kg. Ļoti reti sastop ar ragiem. Ir teicami izmantojams kažokādas izstrādājumu gatavošanai.)
Tīringas kazas (Dzīvmasa āžiem 50 – 70 kg, kazām 35 - 50 kg. Izslaukums dienā no 4 – 5 litriem. Šo kazu piens lieti noder kazu siera gatavošanai)
Vācu baltās dižciltīgās kazas. (Dzīvmasa āžiem 50 – 70 kg, kazām 35 - 50 kg. Vilna balta, īsa )
Izmantošana
Pārtikā
Piens, siers, āda, gaļa u.c.
Mūzikas instrumentu darināšanai.
Mēslošanā
Skaistumkopšanā
Kopšana
Ādas tīrīšana ( lieto salmu vīšķus un sukas.)
Sievišķa tīrība un kopšana tesmenim (nomazgā ar silto ūdeni un pēc tam rūpīgi nosusina ar sausu drānu.)
Nagu kopšana ( jāapgriež vismaz trīs reizes gadā . Nagus apgriež ar parasto kabatas nazi vai lietojot īpašas nagu šķēres.)
…