Ievads un vēsture
Mums visiem ir labi pazīstams kakao . Kakao pieder pie stimulējošajiem kultūraugiem .
Kakao dzimtene ir tropu meži Centrālajā un Dienvidamerikā.
Kakao izmantošanas pirmsākumi meklējami apmēram 2 500 gadu pirms mūsu ēras.
Tiek uzskatīts, ka kakao kultivēšanu maiju ciltis sāka apmēram 2 500 gadu pirms mūsu ēras.
Maiji kakao pupiņas izmantoja dzēriena gatavošanai. Izmantot pupiņas šokolādes ražošanai krietni vien vēlāk izdomāja eiropieši - tikai pirms aptuveni 150 gadiem.
Iespējams, ka pirmais eiropietis, kas nobaudīja kakao, bija Kristofors Kolumbs, 1502.gadā izpētot Nikaragvu
Taču uz mūsu kontinentu pupiņas pirmais atveda cits spāņu iekarotājs - Ernans Kortess. Tas bija 1528.gadā.
Eiropieši par rūgto dzērienu sākumā viebās, taču, kad iemācījas to saldināt, kakao kļuva populārs Spānijas galmā.
Spāņu iekarotāji uzzināja, ka pie maijiem četras kakao pupiņas var iemainīt pret vienu ķirbi, par 10 var dabūt trusi, bet par 100 var nopirkt vergu.
Kakao mūsdienās
Mūsdienās lielākie kakao pupiņu ražotāji ir Āfrikas rietumu krasta valstis - Ziloņkaula Krasts , Malaizija, Brazīlija , Gana, kā arī Indonēzija.
Lai gan šajās valstīs šokolādes bizness ir valsts mēroga uzņēmējdarbība, koki tiek audzēti mazās privātās plantācijās un sazniedz pat 26 metru augstumu .
Pēdējos sešos gados kakao pupiņu cena pasaules tirgū ir dubultojusies šobrīd tonna kakao pupiņu maksā ap 1400 ls
Lielākais šokolādes produktu ražotājs pasaulē ir amerikāņu Mars.…