Pithiviers
Kārtains pīrāgs ar mandeļu krēmu, tradicionāls Luāras ielejai un nosaukts par godu Francijas centrālajam apgabalam – Pitivjērai. Zvaigznes dienā tradicionāli ceļ galdā šā pīrāga paveidu galette des Rois (fr. „ķēniņu galete”), pildījumā tad liek pupiņas vai vienu pupu uz laimi tam, kurš iegūs gabaliņu ar pārsteigumu.
Tarte Tatin (Tatēnu tarte)
Ābolu pīrāgs, kura pagatavošanā izmanto lielos gabalos sagrieztus ābolus, ko izkārto cepamās formas dibenā, pārlej ar karameli, bet virspusē izliek mīklu. Kad pīrāgs ir izcepies, to apgriež otrādi, un āboli karamelē nonāk virspusē. Ābolus bieži aizvieto ar citiem augļiem: bumbieriem, plūmēm, persikiem. Pastāv arī Tatēnu tartes dārzeņu variācijas.
Tuiles (fr. „dakstiņi”)
Plānas, kraukšķīgas mīklas cepumi ar izliektu formu, kas līdzīga dakstiņam. Bieži mīklai pievieno kokosriekstu vai citu riekstu skaidiņas un pasniedz ar aukstu desertu (saldējumu, sorbē, suflē un citiem).
…