Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:835343
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Uztura padomi
Sportiskās aktivitātes no cilvēka prasa stingru pašdisciplīnu. Arī meitenēm, kuras nolemj nodoties ritmiskajai/mākslas vingrošanai, sevi ir jāierobežo daudzos veidos. Viņām ir ļoti maz laika spēlēm un izklaidei, kā arī īpaša diēta, kas izslēdz lielāko daļu bērnu un pusaudžu vidū iecienīto kārumu.
Parasti meitenes sāk nodarboties ar ritmisko/mākslas vingrošanu ilgi pirms skolas. Šajā periodā jauno sportistu uzturs nav īpaši ierobežots. Bet, kad meitenes sasniedz 8-10 gadu vecumu, viņu uzturs kļūst ļoti specifisks. Produkti ir atlasīti tā, lai jaunā vingrotāja organisms saņemtu pietiekamā daudzumā visas augšanai un attīstībai nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un mikroelementus. Tajā pašā laikā nevajadzētu pieļaut pārmērīgu kaloriju daudzumu, jo tad var būt "liekā svara" parādīšanos.
Gadījumā, ja jaunajām vingrotājam pēc trenera un ārsta padomiem joprojām ir liekais svars, ieteicamo kaloriju daudzumu var samazināt par 20-40% (pieaugušajiem vingrotājiem atļauts kaloriju samazinājums par 50% vai pat vairāk). Pārtikas kaloriju satura samazināšana tiek veikta, samazinot kaloriju daudzumu, ogļhidrātu un tauku saturošos produktus, piemēram, konditorejas izstrādājumus un saldumus, cukura, makaronu, sviesta, margarīnu, augsta tauku satura piena produktu patēriņu, un treknu gaļu.

Kādiem produktiem vajadzētu dot priekšroku?
Kā proteīna avotu ieteicams izmantot diētiskus gaļas veidus: teļa gaļu, vistu vai tītaru, jauno jēru gaļu. Gaļas ēdienus labāk gatavot tvaicētus vai cepeškrāsnī. Svaigas zivis jāēd 2-3 reizes nedēļā. Vēl ir arī jāēd 4-5 olas nedēļā.
Uzturā noteikti jāiekļauj piena produktus ar zemu tauku saturu: kefīrs, raudzēts cepts piens, biezpiena un biezpiena uzkodas, siers. Kā ogļhidrātu avoti tiek izmantoti graudaugi: griķi, auzu pārslas, prosa, rīsi.
Svaigi dārzeņi un augļi jālieto katru dienu 600-800 gramu apjomā. Īpaša priekšroka tiek dota svaigiem baltajiem kāpostiem. Uzturā vēlams iekļaut ogas: jāņogas, mellenes, avenes, ērkšķogas, ķiršus.
Nelieli daudzumi sviesta, olīvu, saulespuķu un citas eļļas ir neaizstājami kā neaizstājamo aminoskābju un vairāku vitamīnu avoti.
Kā gardumu ieteicams lietot rozīnes, žāvētas aprikozes, žāvētas plūmes, riekstus. Var apēst gabaliņu tumšās šokolādes.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties