Zupu iedalījums
Zupas var iedalīt pēc
• pasniegšanas temperatūras,
• gatavošanai izlietotā šķidruma un
• gatavošanas tehnoloģijas
Karstās zupas
Nedzidrās zupas, to iedalījums
• kartupeļu zupas,
• dārzeņu zupas,
• soļankas,
• putraimu zupas,
• miltu izstrādājumu zupas,
• pākšaugu u.c. zupas
Kartupeļu un dārzeņu ēdieni
Vispārīgs raksturojums un iedalījums
Dārzeņu uzturvērtību raksturo C vitamīna un citu ūdenī šķīstošo vitamīnu,
karotīna, kā arī minerālvielu, viegli izmantojamo ogļhidrātu daudzums tajos.
No kartupeļiem un dārzeņiem var gatavot patstāvīgus ēdienus. Tos var pasniegt
arī kā piedevas gaļas, zivju vai olu ēdieniem.
No kartupeļiem un dārzeņiem var gatavot vārītus, tvaikotus, sautētus, ceptus un saceptus ēdienus.
Kartupeļu ēdieni
Kartupeļus var vārīt veselus – nemizotus vai
mizotus.
Nemizotus vāra jaunos kartupeļus un vecos
kartupeļus līdz asnošanas sākumam.
Mizotus kartupeļus labāk vārīt veselus vai (lielos) pārgrieztus 2-3 daļās, lai mazāk izdalītos šķīstošās vielas.…