Tauki - karbonātskābju un spirtu savstarpējāsiedarbības rezultātā rodas esteri jeb tauki.
Tauki
Tauki veselīga uztura gadījumā veido 30-35% no kopējās uztura enerģētiskās vērtības.
Dienas laikā būtu jāuzņem ~ 1 grams uztura tauku uz kilogramu svara.
Ja cilvēkam ir liekais svars, tauku daudzums uzturā būtu jāsamazina, un tas nedrīkstētu pārsniegt 30% no kopējās enerģētiskās vērtības.
Nepiesātinātie tauki regulē holesterīna līmeni, palīdz stiprināt asinsvadus
Piesātinātu tauku pārmērīgs daudzums organismā var izraisīt dažādas sirds un asinsvadu slimības
Piesātinātās taukskābes zināmas arī kā palmitīnskābe un stearīnskābe, kuras vairāk sastopamas dzīvnieku taukos (liellopu, kazas, aitas, cūkas gaļas), kā arī piena taukos un sviestā.
Nepiesātīnātie tauki atrodami augu eļļās (olīvu, rapšu, zemesriekstu), avokado, olīvēs(mononepiesātinātio taukskābju tauki) augu eļļās, zivīs, īpaši treknajās (lasis, forele, bute, siļķe, skumbrija..)(polinepiesātinātio taukskābju tauki)
…