5. Tirgus analīze
Jāatzīst, ka bioloģiski tīras produkcijas ražošanas izmaksas ir augstākas nekā tradicionālās lauksaimniecības produkcijas ražošanas izmaksas, tādēļ arī realizācijas cena bioloģiskajiem produktiem ir augstāka. Lai pircējs būtu gatavs par šo produkciju maksāt dārgāk, viņam ir jābūt informētam par to, ka prece patiešām ir šīs augstās cenas vērta, tas ir – tā ir ekoloģiski tīra (to garantē sertifikāts, kas ļauj apzīmēt preci ar īpašu preču zīmi) un tā ir veselīgāka nekā parastie produkti. Bioloģiskā lauksaimniecība piedāvā principiāli jaunu uztura koncepciju, kas balstīta uz atšķirīgām vērtībām. Patērētājam jāizvēlas starp koncentrētu, ļoti pārstrādātu, piedevām bagātinātu pārtiku un dabiski barojošu, minimāli pārstrādātu uzturu. Dažas īpašības (piemēram, ārējais izskats, krāsa) šiem dabiskajiem produktiem var būt mazāk pievilcīgākas nekā ierastajiem lielveikalos nopērkamajiem produktiem.
Pasaulē bioloģiski audzēti produkti ir par 30-100 % dārgāki nekā tradicionālajā lauksaimniecībā audzētie produkti, savukārt salīdzinot Eiropas un Latvijas bioloģisko produktu realizācijas cenas, jāsecina, ka Latvijā realizācijas cenas ir par 30 – 70 % zemākas nekā Eiropā. Līdz ar to Latvijā bioloģiskās lauksaimnieciskās ražošanas intensitāte nav tik augsta kā citur Eiropā. Salīdzinājumam dažas realizācijas cenas bioloģiskajiem produktiem Vācijā un Latvijā
Zemniekiem nopietnas grūtības sagādā ekoloģiski tīras lauksaimniecības produkcijas pārdošana gan iekšējā, gan ārējā tirgū. No vienas puses - iedzīvotāju pirktspēja ir zema, tomēr pagaidām vēl lielākajai daļai pircēju nav reālu iespēju iegādāties ar bioloģiskām lauksaimniecības metodēm ražotus produktus: ierobežotais pieprasījums ir līdzsvarā ar ierobežoto piedāvājumu. Taču ar katru gadu arī mūsu valsts iedzīvotāji sāk apzināties bioloģiskās produkcijas nepieciešamību un tās vērtību. Sabiedrībā aizvien vairāk pieaug interese pēc bioloģiski ražotajiem produktiem. To sekmīgi ir pierādījis arī vairākkārt notikušais Zaļais tirgus Rīgā. Bioloģiski tīras pārtikas ražošana var kļūt par iespēju Latvijas zemniekiem iekarot Eiropas tirgu. Pāreja uz bioloģisko lauksaimniecību ir jāveic pakāpeniski.
…