Nodrošinājums
1. Sarunā ar pacientu noskaidroju- iepriekšējā vēdera izeja pirms 3 dienām, ir sāpīgums, fēces cietas konsistences, asins piejaukums nav bijis
2. Paskaidroju, ka fiziskās aktivitātes un kustības uzlabo orgānu apasiņošanu, stiprina iegurņa muskulatūru, stabilizē vielmaiņas procesu,
uzlabo zarnu peristaltiku
Zarnu saturu uz priekšu virza zarnu peristaltika jeb toniskās kustības (zarnu sienu posmi savelkas un atslābinās) un periodiskās kustības (notiek viļņveida un svārstveida kustības uz augšu un leju, kas sajauc zarnu saturu). Ja zarnas kļūst kūtras, gremošanas gala produkti pārāk ilgi netiek izvadīti no organisma un rada diskomfortu.
3. Iesaku vismaz pusstundu divreiz dienā staigāt, kāpt pa kāpnēm uz augšu un leju, piemērots ir lēns skrējiens (ja iespējams), kura laikā tiek masētas zarnu sieniņas un stimulēta vēdera izeja,
4. Pēc ārsta norādījumiem pacients saņem bisakodila svecītes, paskaidroju, ka svecīte jāievada taisnajā zarnā no rīta, laksatīvais efekts sagaidāms stundas laikā, svecīte var izraisīt dedzinošu sajūtu taisnajā zarnā
1. Sarunā ar pacientu noskaidroju- pacients uturā lieto maizītes, mājās parasti ēdienu negatavo, izmanto ēstuvju pakalpojumus
2. Paskaidroju pacientam- lai aktivizētu kūtru gremošanas sistēmu, svarīgs ir šķiedrvielām bagāts uzturs (piepilda zarnas un liek tām strādāt), cilvēkam ar kūtru zarnu darbību dienā būtu jāuzņem vismaz 30–40 g šķiedrvielu. Jāēd klijas, linsēklas, pilngraudu un rupja maluma maize, grūbas, auzu pārslas, zirņi un pupiņas.Dienā būtu jāapēd vismaz puskilograms, bet vēl labāk — vesels kilograms dārzeņu, vēdera izeju veicina raudzētie piena produkti: paniņas, kefīrs, jogurts u.c. (zarnu darbību paātrina pienskābe un rūgšanas procesā radušās gāzes).
Iasaku ierobežot produktus, kuros ir maz balastvielu: rīsi, ēdieni ar lielu cukura daudzumu, siers, biezpiens, cieti novārītas olas, aknas.
Aizcietējumu gadījumā diētā nepieciešams iekļaut apmēram 30-50 g šķiedrvielu dienā.
Informācijai:
100 g kliju satur 8 g šķiedrvielu,
100 g diedzētu kviešu graudu satur 3 g šķiedrvielu,
100 g brūno vai sarkano pupiņu satur 8 g šķiedrvielu,
100 g žāvētu plūmju satur 5,5 g šķiedrvielu,
100 g zaļo zirnīšu satur 4 g šķiedrvielu,
viens ābols vai bumbieris satur 5 g šķiedrvielu.
Uzturā lietot vairāk produktus, kuros ir daudz grūti sagremojamu balastvielu (kliju vai graudu maize, žāvētas plūmes, banāni, dateles, vīģes, apelsīni vai apelsīnu sula ar biezumiem, salāti, sarkanās bietes, svaigi augļi), jo to ietekmē izkārnījumu kļūst mīkstāki.
…