Paraugs
Eksaktās un dabaszinātnes
Anatomija, veselība, medicīna, higiēna
Populārāko pārtikā lietojamo eļļu salīdzinājums-
Populārāko pārtikā lietojamo eļļu salīdzinājums
Paraugs13 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Anotācija | 3 | |
Annotation | 4 | |
1. | Ievads | 5 |
2. | Literatūras apskats | 6 |
2.1. | Eļļu daudzveidība | 6 |
3. | Eksperimentālā daļa | 9 |
3.1. | Anketēšana | 9 |
3.2. | Joda skaitļa noteikšana | 9 |
3.3. | Lipīdu peroksīdu noteikšana pirms un pēc karsēšanas | 10 |
4. | Rezultātu izvērtējums un apkopojums | 11 |
4.1. | Anketēšana | 11 |
4.2. | Joda skaitļa noteikšana | 13 |
4.3. | Lipīdu peroksīdu noteikšana pirms un pēc karsēšanas | 14 |
Secinājumi | 16 | |
Izmantotie informācijas avoti | 17 | |
Pielikums | 18 |
Noteiktais lipīdu peroksīdu daudzums daudz lielākā mērā pieaug eļļām ar polinepiesātinātajām taukskābēm. Pēc literatūras datiem lipīdu peroksīdi traucē normālai holesterīna vielu maiņai, jo tie neļauj lipoproteīdu micellām pieaugt un aizvākt holesterīnu no asinsrites uz aknām. Rezultātā asinsvadi aizaug ar kalcija – holesterīna maisījumu (sk. 2. pielikumu), pasliktinās asinsrite, ceļas arteriālais spiediens un rodas sirds – asinsvadu sistēmas saslimšana. Tā kā Latvija ir Eiropas Savienībā 1. vietā šīs saslimšanas ziņā tad, iespējams, nepareiza eļļas lietošana arī var būt viens no cēloņiem.
Kā redzams no rezultātiem, vismazāk peroksīdu rodas no olīveļļas, tātad to varētu izmantot tur, kur nepieciešama termiskā iedarbība, bet pārējās eļļas ar augstu nepiesātināto taukskābju saturu nekādā ziņā nebūtu jākarsē.
Pēc nepiesātinātības pakāpes svaigai lietošanai visvairāk piemērota bija „Floriol” saulespuķu eļļa, kas saturēja ap 80 % linolskābes, tomēr karsēt to nedrīkst.
„Risso” rapšu eļļas sastāvā ir iespējami erukskābes piemaisījumi, kas arī var radīt holesterīna vielu maiņas traucējumus. Pēc literatūras datiem, dienvidu zemēs audzētais rapsis var šo taukskābi saturēt ievērojamā daudzumā. Ir norādes, ka šī taukskābe, regulāri lietojot, ir indīga. Latvijas apstākļos audzētie rapši šo skābi satur nelielā daudzumā, tāpēc varētu būt, ka Latvijā saražotā rapšu eļļa varētu būt arī kvalitatīvs produkts salātu gatavošanai.
Secinājumi
1. Ļoti svarīgi ir iepazīties ar eļļas sastāvu, nevis ieteikumiem lietošanā, jo ne vienmēr tie atbilst eļļas saturam. Tas ir jānoskaidro, lai nebūt gadījumi, kad cepšanā tiek lietota pārtikas eļļa, kas nav domāta karsēšanai, un tādējādi apdraudot veselību.
2. Termiskai apstrādei nepakļaut eļļas ar polinepiesātinātajām taukskābēm (linolskābe, linolēnskābe, arahidonskābe ), jo no tām var viegli rasties lipīdu peroksīdi, kuri var radīt traucējumus normālai holesterīna vielu maiņai.
3. Cepšanai lietot eļļas ar mononepiesātinātajām taukskābēm (oleīnskābe), tādējādi samazinot risku saslimt ar sirds – asinsvadu slimībām.
4. Ievērot eļļu uzglabāšanas noteikumus, jo arī saules gaisma un augstu temperatūra var veicināt peroksīdu rašanos, līdz ar to eļļas sabojāšanos. Polimerizācijas rezultātā tā var sasveķoties un kļūt rūgtena ,respektīvi, vairs nelietojama pārtikā.
…
Darbā analizēts – Pārtikas eļļu vispārīgais raksturojums, lietojums, sastāvs. Eļļu funkcijas un nozīme uzturā. Problēmas, kas var rasties nepareizi lietojot pārtikas eļļas. Ieteikumi pārtikas eļļu lietošanā. Darba mērķis: Noskaidrot, kuras pārtikas eļļas kādām vajadzībām ir lietojamas. Darba uzdevumi: 1. Veikt aptauju, kuras pārtikas eļļas ir populārākās. 2. Noskaidrot, vai šīs eļļas ir lietojamas anotācijā minētajiem mērķiem: a) noteikt joda skaitli izvēlētajām eļļām, b) noteikt lipīdu peroksīdus pirms un pēc karsēšanas 3. Dot ieteikumus eļļu lietošanā pēc iegūtajiem datiem. Informēt sabiedrību par iegūtajiem rezultātiem
-
Ēdienkartes analīze
Paraugs3 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
-
Populārāko pārtikā lietojamo eļļu salīdzinājums
Paraugs13 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Ķīmija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
-
Receptes tulkojums
Paraugs2 Pārtikas tehnoloģija, kulinārija, Tulkošana, valodniecība
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Ēdienkartes analīze
Paraugs vidusskolai3
-
Receptes tulkojums
Paraugs vidusskolai2
-
Tehnoloģiskās kartes
Paraugs vidusskolai3
-
Mana ideālā ēdienkarte
Paraugs vidusskolai7
-
Pediatrijas aprūpes plāns
Paraugs vidusskolai27