Secinājumi
Jonometriski noteikts, ka analizējamā apelsīna 40 gramos ir 0,0277 mg nitrātu, vidēji vienā
veselā apelsīnā nitrātu daudzums ir 0,139 mg/kg.
Ar jonometrisko metodi ir iespējams ātri un ērti noteikt nitrātjonus augļa šķīdumā.
Rezultāti un izvērtējums
Analizējamajā apelsīnā, kurš bija pirkts “Rimi” lielveikalā ir noteikts, ka uz 40,0 g produkta ir 0,0277 ± 0, 0017mg nitrātjonu. Pasaules Veselības organizācijas ekspertu komitejas apstiprinātajā rekomendācijā ir rakstīts, ka uz vienu kg cilvēka masas nevajadzētu pārsniegt 3,7 mg nitrātu, ja pieņem, ka vidēji cilvēks sver 60 kg, tad viņš, lai nepārsniegtu dienas normu var apēst aptuveni 5,5 šādus apelsīnus.
Galvenās problēmas ar ko var saskarties strādājot ar jonselektīvo elektrodu ir citu nevēlamo jonu ietekme. Nav neviena tāda jonselektīva elektroda, kurš būtu tik specifisks, ka reaģētu tikai uz vienu
jonu. Tie ir jutīgi arī uz citiem joniem, kuri pēc fizikālajām īpašībām ir līdzīgi elektroda selektīvajam jonam. Lielākoties traucējošo jonu ietekme ir tik minimāla, ka to var neievērot, bet ir arī tādi gadījumi,
kad elektrods ir vairāk jutīgs uz traucējošo jonu nekā uz nosakāmo. Darbā izmantotajam nitrātu selektīvajam elektrodam ir vairāki traucējošie joni, tie ir, perhlorāti, jodīdi, hlorīdi un sulfāti.…