Darba mērķis: Noteikt piemērotāko ābolu šķirni sulas iegūšanai.
Situācijas apraksts: Pasaulē ir aptuveni 10 tūkstoši ābeļu šķirņu. Izveidotajām šķirnēm āboli atšķiras ar augļu lielumu un formu, cietību, garšas īpašībām, ienākšanās laiku, un citām pazīmēm. Ābolu sulas ražošanai vislabākās ir šķirnes ar lielu blīvumu un saldu garšu. Tirdzniecībai vislabākie āboli ir lieli saldi un ilgi uzglabājami.
Pētāmā problēma: Kura no dotajām ābolu šķirnēm ir visatbilstošākā sulas iegūšanai?
Hipotēze: Visatbilstošākā ābolu šķirne sulas ieguvei ir „Antejs”, jo tās garšas, dzidruma un cietības rādītāji ir visatbilstošakie sulas ieguvei.
Lielumi: atkarīgie: iegūtās sulas daudzums
neatkarīgie: šķirnes („Antejs”, „Kovaļenkovskaja”, „Auksis” )
fiksētie lielumi: sablenderēto ābolu masa.…