SECINĀJUMI
SĒU veidi var būt dažādi – restorāni, ēdnīcas, kafejnīcas, bistro, krodziņi u.c. Tie atšķiras pēc piedāvātajiem pakalpojumiem, apkalpošanas veida un citām īpatnībām, bet to galvenais pakalpojums ir ēdināšana. Lai varētu nodrošināt uzņēmuma veiksmīgu darbību ir jāpārdomā – uzņēmuma atrašanās vieta, mērķgrupas, ēdienkartes piedāvājums un izstrāde u.t.t. , kā arī, nepieciešams kvalificēts personāls.
SĒU tehnoloģiskā procesa norises nodrošināšanai nepieciešamā dokumentācija sākas ar ēdienkartes izstrādi. Veidojot ēdienkarti katrā uzņēmumā jāņem vērā uzņēmuma veids, apmeklētāju sastāvs, sezona, darbietilpība, ēdienu izmaksas, pavāru klasifikācija, patērētāju pieprasījums un tehniskais nodrošinājums. Pēc ēdienkartes piedāvājuma tiek veikta pārējā dokumentācija, tiek rēķinātas- tehnoloģiskās, kalkulācijas kartes, tehnoloģiskās shēmas, nepieciešamais izejvielu daudzums u.c. Ēdināšanas uzņēmumi nevar sekmīgi darboties bez šiem dokumentiem.
Strādājot darbu liela uzmanība bija jāvelta tehnoloģiskajām kartēm, jo pēc tām tiek rēķināti pārējie dokumenti. Pārsteidz tas, ka veicot ēdieniem kalkulāciju, izmaksas par porcijām bija tik zemas, tas liek padomāt par to kādu uzcenojuma % SĒU uzliek pašražotajai produkcijai.
…