Zupas ir minerālvielu un bioloģiski aktīvu vielu avots. Gaļas, zivju, dārzeņu un sēņu novārījumi satur daudz aromātisko vielu, kas veicina gremošanas sulas izdalīšanos. Zupas ar daudzveidīgām piedevām ir apetīti rosinoši ēdieni, tāpēc ar tiem parasti sāk sātīgas pusdienas. Lai zupas bagātinātu ar vitamīniem un piešķirtu labāku aromātu ,tiem bagātīgi pievieno svaigus zaļumus.
Zupu uzturvērtība atkarīga no produktiem un piedevām, kādas pievieno zupas gatavošanas laikā.
Pēc pasniegšanas temperatūras zupas iedala:
Karstās zupas (pasniegšanas temperatūra ir + 750C)
Aukstās zupas (pasniegšanas temperatūra ir + 140C).
Pēc gatavošanas paņēmiena zupas iedala:
Dzidrās,
Biezeņa,
Biezās,
Pārējās nedzidrās zupas. …