Konspekts
Eksaktās un dabaszinātnes
Anatomija, veselība, medicīna, higiēna
Zarnu grupas Escherichia coli O157:H7 baktērija-
Zarnu grupas Escherichia coli O157:H7 baktērija
Konspekts11 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Bioloģija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
Nr. | Sadaļas nosaukums | Lpp. |
Ievads | 3 | |
1. | Mikroorganisma raksturojums | 4 |
2. | Negatīvās izpausmes uz cilvēka veselību | 9 |
3. | Iespējamais piesārņojuma avoti un pieļaujamie daudzumi | 12 |
4. | Visbiežāk sastopamie pārtikas produkti ar šādu piesārņojumu | 13 |
5. | Iespējamā piesārņojuma novēršana | 14 |
6. | Mikroorganisma bīstamība Piena rūpniecības nozarē | 17 |
Secinājumi | 18 | |
Literatūras saraksts | 19 |
6. MIKROORGANISMA BĪSTAMĪBA PIENA RŪPNIECĪBAS NOZARĒ.
Piena rūpniecībā Escherichia coli O157:H7 ir sastopams. To var sastapt svaigpienā un gatavajā produkcijā, kas tika sekundāri piesārņota (McSweeney, 2007).
Zarnu nūjiņu baktērijas sarecina pienu, izdalot gāzi un dodot pienam asu garšu, nepatīkamu smaku un reizēm arī staipīgumu (Nikolajeva, 2011). Baktērija bojā gan produkciju, gan ir bīstama šī produkcija cilvēka veselībai. Sieriem piešķir neraksturīgu garšu un sieri var uzpūsties (McSweeney, 2007).
Piena rūpniecībā ir rūpīgi jāseko līdzi produktu mikrobioloģiskajai kvalitātei, periodiski gan izejvielām, gan gatavajai produkcijai jātaisa analīzes.
Darbiniekiem ir stingri jāievēro higiēnas prasības. Nekādā gadījumā darbinieks slims nedrīkst nākt uz darbu.
Produkcijas ražošanā ir stingri jākontrolē apstrādes temperatūras, jo ar tām tiek iznīcināta baktērija. Ja temperatūra nebūs pietiekami augsta, tad produktā baktērija izdzīvos un savairosies, kā rezultātā bojājot produkciju un padarot to bīstamu cilvēka veselībai. Ir jāievēro labas higiēnas un ražošanas praskses vadlīnijas piena pārstrādes uzņēmumiem (Garkalne 2011).
SECINĀJUMI
1. Escherichia coli O157:H7 ir patogēns mikroorganisms, kas izstrādā šiga toksīnu, kura mērķa šūna ir endotēlija šūnas, kurās tiek pārtraukta proteīnu sintēze, kā rezultātā šūna iet bojā.
2. Neviena Escherichia coli O157:H7 šūna nedrīkst būt pārtikas produktos uz 25 g.
3. Visbiežāk ar Escherichia coli O157:H7 var inficēties ēdot jēlu, kārtīgi neizceptu lielopu gaļu, dzerot svaigpienu, nonākot saskarsmē ar šīs baktērijas pārnēsātāju.
4. Escherichia coli O157:H7 infekcija izraisa tādas slimības, kā hemorāģisku kolītu (HC) un hemolītisko urēmisko sindromu (HUS).
5. No Escherichia coli O157:H7 var izvairīties lietojot uzturā labi apstrādātus produktus un ievērojot higiēniskās prasības.
…
ZARNU GRUPAS ESCHERICHIA COLI O157:H7 BAKTĒRIJA Escherichia coli O157:H7 ir patogēna baktērija, kas tagad ir viena no vadošajām baktērijām starp pārtikas izraisītajām slimībām. E. coli O157:H7 ir ļoti bīstams cilvēkam, jo E. coli O157:H7 celms ražo šigatoksīnu (STEC), kas bojā asins šūnas, pārtraucot proteīnu sintēzi, kas novērš šūnas bojāeju. Cilvēka veselībā izraisa simptomus sākot no vieglas caurejas līdz hemorāģiskam kolītam (HC) un hemolītiskam urēmiskam sindromam (HUS). Aug temperatūrā no 7 °C – 50 °C, inaktivējas pie 68 °C. E. coli O157: H7 neizraisa slimību dzīvniekiem, bet gan dzīvnieki kalpo kā baktēriju pārnēsātāji.
- Pediatrija
- Terapija
-
Zarnu grupas Escherichia coli O157:H7 baktērija
Konspekts11 Anatomija, veselība, medicīna, higiēna, Bioloģija, Pārtikas tehnoloģija, kulinārija
-
Tu vari jebkuru darbu ātri pievienot savu vēlmju sarakstam. Forši!Hromosomālā replikācija Escherichia coli baktērijās
Konspekts augstskolai2
-
Bacilus anthracis - Sibīrijas mēra ierosinātājs
Konspekts augstskolai3
-
Gastroenteroloģija
Konspekts augstskolai32
-
Duodēna čūla un psihosomatika
Konspekts augstskolai5
-
Ceļotāju veselības praktiskie aspekti infektoloģijas kontekstā, profilakse, ieteikumi
Konspekts augstskolai10