5.1. Ogļhidrāti (OGH) ir galvenais enerģijas avots un tie arī šūnas sastāvdaļa.
Atkarībā no molekulu skaita, ogļhidrātus strukturāli iedala monosaharīdos jeb vienkāršos cukuros, disaharīdos un polisaharīdos jeb saliktos cukuros.
Monosaharīdi sastāv no vienas molekulas un uzturā tos galvenokārt pārstāv glikoze un fruktoze, kas ir augļos, ogās, dārzeņos, medū.
Disaharīdi sastāv no divām monosaharīdu molekulām un uzturā svarīgākie no tiem ir saharoze, laktoze un maltoze.
Polisaharīdi uzturā galvenokārt ir cietes, glikogēna un celulozes veidā. Tos satur visi graudu produkti.
5.2. Glikozes līmenis asinīs.
Cilvēkam tukšā dūšā glikozes daudzums ir salīdzinoši konstants – 3,3 – 5,5 mmol/l. Uzņemot daudz ogļhidrātus, glikozes daudzums organismā strauji palielinās – rodas uztura hiperglikēmija.
5.3. Hipoglikēmiskā koma.
Ja glikozes daudzums organismā samazinās līdz 2,5 mmol/l > hipoglikēmiskā koma: krampji, murgi bezsamaņa.
…