Pasaulē ir apmēram 8 milj. Dažādu ķīmisko vielu un tikai 100 tūkstoši no šīm vielām ir izpētītas, tāpēc daudzu vielu ietekme uz veselību vēl nav zināma. Es pastāstīšu par trauku materiāliem un to ietekmi uz cilvēka veselību, kas ir zināma mūsdienās. Aizpāgajušajā gs. Tika izgudrots metālu sakausējums no vara niķeļa un cinka (melhiors), kuru izmantoja galda piederumu pārklāšanai. Tie, kas ilgstoši lieto melhiora piederumus ir pamanījuši, ka uz dakšu un karošu galiem veidojas krāsaini plankumi, tas liecina par to, ka emalija jau ir atdalījusies un ir nokļuvusi jūsu organismā. Tādā veidā notiek ar traukiem no jebkāda materiāla, t.i. mēs tos apēdam. Visātrāk mēs apēdam mīkstos materiālus- sudrabu, alumīniju, varu.
Tie var būt no fajansa, porcelāna, metāla, stikla, un kristāla, rūdītā stikla (Arcopal), dūmotā stikla (Arcoroc), kā arī Luminaric traukus. Ātrās apkalpošanas ēdināšanas uzņēmumos (Bistro) izmanto arī vienreizējās lietošanas traukus – plastmasas, kartona. Ēdināšanas uzņēmumos, kas veidoti ar noteiktu profilu, piem., krodziņi, alus bāri, izmanto māla, metāla un koka traukus.
Fajansa trauki ir ļoti izplatīti mūsdienās un ir atrodami katrās mājās. Nosaukums ir cēlies no Francijas pilsētas Faenzas 16. gs. Kad tos tur sāka ražot, lai gan Ķīnā fajansa trauki parādījās jau 5. gs. p. m.ē Fajansa trauku sastāvā ir baltais un sarkanais māls, kvarcs un alumīnijs (tas dod balto krāsu), tā virsma ir sīki poraina, taču pārklata ar glazūru, lai būtu gluda. Fajans ir biezāks un raupjāks nekā porcelāns (trauki, podi, flīzes) tāpēc arī lētāks. Ja glazúra nav svina tad veseligs.
…