Kā jau jebkurš ķīmisks produkts, kurš bioloģiski nesadalās un uzkrājās dabā, cilvēku un dzīvnieku organismos, arī teflons nodara lielu kaitējumu apkārtējai videi un dzīvo būtņu veselībai.
Teflons un tam līdzīgās vielas karsējot sadalās neirotoksīnos un siltumnīcas efektu izraisošās gāzēs. Zinātnieku pētījumi liecina, teflona sabrukšanas produktiem PFOA izraisa aptaukošanās risku, insulīna problēmas un vairogdziedzera vēzi. Bez tam PFOA kaitē vismaz deviņiem šūnu tipiem, kas regulē organisma imūnsistēmu. Pavisam nesen PFOA sāka saistīt ar holesterīna un triglicerīda jeb asinīs sastopamo tauku līmeņa paaugstināšanos cilvēkiem, bet dzīvniekiem tas manāmi maina smadzeņu, aknu un liesas apjomu, vienlaikus graujot endokrīno sistēmu, palielinot vēža, neauglības un attīstības atpalicības risku.
Vislielāko risku zinātnieki saskata teflona pielietojumu pannās un katlos, tomēr ir jāatzīst, ka tas padara mūsu dzīvi krietni vien vieglāku- pateicoties šai indei, nav jāuztraucas par piedegušu ēdienu, tieši tāpēc cilvēki reti kad aizdomājas par tā kaitīgumu. Pie augstām temperatūras (apmēram 230°) notiek teflona kaitīgo sastāvdaļu nokļūšana gaisā. Šādu temperatūru panna sasniedz ļoti ātri (apmēram 5min.). …