Kā uzņem taukus?
taukus cilvēks saņem ar dzīvnieku un augu valsts uzturlīdzekļiem, turklāt tie veidojas organismā arī no ogļhidrātiem. Parasti uzturā tiek lietoti augu, dzīvnieku un pārveidotie augu tauki kā margarīns. Tie var būt redzamā veidā (eļļas, sviests, dzīvnieku tauki) un neredzamā veidā (pienā, sierā, krējumā, gaļā, zivīs, šokolādē, saldumos). Ieteicamais tauku daudzums dienā ir ne vairāk kā 30% no kopējā uzņemtās enerģijas daudzuma.
Kas ir tauku sastāvā?
Dabiskajos taukos ir sastopams apmēram 50 dažādas taukškābes, kuras iedala piesātinātajās un nepiesātinātajās. Piesātinātās taukskābes visviarāk sastopamas dzīvnieku izcelsmes produktos un dažos augu margarīnos. Daudzi maiznīcu ceptie vai rūpnieciski ražotie produkti satur piesātinātās taukskābes. Nepiesātinātās taukskābes, savukārt, atrodamas olīveļļā, riekstos, avokado, rapša eļļā, zemasriekstu un avokado eļļā, kā arī augu un zivju taukos.
…